• Verslag: Feyenoord-Ajax en de USV-variant.

 • Ondanks dat PSV al jaren zich heeft aangesloten in de top van het Nederlandse en soms internationale voetbal blijft voor de voetballiefhebbers de klassieker tussen Feyenoord en Ajax toch speciaal. De emoties die deze wedstrijden oproepen zijn ongekend. Zoals in het programmablad van de USV-variant van deze klassieker te lezen is, ontkomt ook ons clubje er niet aan dat de emoties tussen beide supportersgroepen soms flink kunnen oplopen. Niet dat het escaleert. Het blauwwitte hart verbindt beide partijen uiteindelijk altijd. Toch is de rivaliteit zo groot binnen beide supportersscharen dat het de wens is eenmaal per jaar een ‘echte’ klassieker te organiseren tussen USV’ers van beide partijen.

  De eerste confrontatie tussen beide kemphanen vond 5 jaar geleden plaats. Helaas gooide onder andere corona roet in het eten om een traditie te maken van deze wedstrijd. De draad is nu weer opgepakt en hebben beide teams een selectie op de been weten te brengen. Zondag 23 juni 2024 was de dag. Het toeval wil dat op de dag af het precies 5 jaar geleden is dat de eerste confrontatie plaatsvond. De selecties zien er dan ook wat anders uit. Hoewel veel spelers er toen ook al bij waren. Als vader van 2 voetballende zonen juicht mijn hart wanneer ik bij Ajax vader Mark Schaeffer met zijn zoon Max in het veld zie staan. Hoe mooi is dat om een wedstrijd gezamenlijk te mogen en kunnen spelen. Maar mijn ‘juichen’ voor een van beide partijen houdt hier ook mee op. Als verslaggever wordt neutraliteit verwacht.

  De gezamenlijke lunch werd nog in ontspannen sfeer genuttigd. De soep en broodjes gingen erin als koek. Een hongerklop tijdens de wedstrijd lijkt me dan ook uitgesloten. De selectie van Feyenoord bestaat uit gemiddeld wat oudere (ex)-spelers dan de selectie van Ajax. Bovendien is de selectie van Ajax groter. Wat zeker op deze warme dag een wisselvoordeel geeft. De klok tikt onverminderd door en de spanning neemt toe naarmate het tijdstip van 14.00 uur nadert. De spelers stellen zich op om het veld te betreden. De stadionspeaker Jan Hamers kondigt de teams op ludieke wijze aan. Gewapend met een pion die hij als microfoon voor zijn mond houdt probeert hij het talrijke publiek rond het kunstgras te informeren. Hand in hand met de jongste spelertjes van USV betreden de teams het veld. Na de plichtplegingen stellen de spelers zich op en even later klinkt het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Robert Hoornstra. Robert wordt geassisteerd door zijn linesmen Gerrit Kappert en Heine Drenth. De wedstrijd duurt tweemaal 30 minuten.  

  Verrassend zet Feyenoord Ajax direct onder druk maar met een snelle uitval lijkt Ajax al snel succes te hebben. De buitenspelval van Feyenoord was echter succesvol. Voor Ajax een teken om het initiatief over te nemen. De keeper van Feyenoord moet handelend optreden na een vlammend schot op doel. Even daarna ontsnapt Ajax wanneer de bal voor het doel langs rolt. De wedstrijd golft op en neer. Ian Vlierman breekt namens Ajax door en levert een goede voorzet af die door Max wordt afgerond. Ajax leidt met 1-0. De coaching vanaf de banken is fanatiek. Elke beslissing van de scheidsrechter wordt door de ene partij gewaardeerd en door de andere partij bekritiseerd. Kritiek die iedereen met een dikke korrel zout nam en doorspekt was met humor. De jongste jeugd vermaakte zich langs de lijn. Hun taak als line-up zit erop. Wessel Huzen, de coach van Ajax wordt door een jeugdspeelstertje aangesproken. “Wessel ik heb een bal gevonden in de bosjes.” Ze strekt haar armpjes uit en overhandigt de bal. Wessel complimenteert de kabouterspeelster en is even uit zijn rol van coach gehaald. Feyenoord weet echter niet te profiteren van de chaos die bij Ajax ontstond wegens het uitblijven van aanwijzingen vanaf de zijlijn.

  Ajax maakt al vroeg gebruik van de wisselmogelijkheden. De Feyenoord keeper overziet met al zijn ervaring de situatie direct: “Ze hebben nu al conditieproblemen. Profiteer ervan”, schalt het over het veld. De wedstrijd blijft aantrekkelijk. De vele situaties voor de doelen zorgen voor spektakel. De keepers weren zich kranig. Daar waar Feyenoord met Dick ten Klooster veel ervaring in het doel heeft, gebruikt Ajax de talentvolle jeugdkeeper Mick Bijker om zijn doel schoon te houden. Naarmate de eerste helft vordert neemt Ajax meer en meer het initiatief. Feyenoord laat de wedstrijd op zich afkomen en probeert met counters gevaarlijk te zijn. Dick ten Klooster groeit uit tot de beste speler op het veld. Best bijzonder wanneer je in ogenschouw neemt dat Dick nog niet zolang geleden weken op ‘trainingskamp’ was in Isala. Ajax pakt de eerste gele kaart wanneer een overtreding wordt gemaakt om een dreigende uitbraak van Feyenoord in de kiem te smoren.

  Martijn Scheper, de coach van Feyenoord, maakt zich boos op zijn spelers wanneer er niet doorgeschakeld wordt en Ajax gevaarlijk wordt. Sommige spelers van Feyenoord zijn aan rust toe. Het hoge tempo op het kunstgrasveld en de warmte eist zijn tol. Gelukkig voor hen fluit de scheidsrechter voor de welverdiende pauze. De spelers hebben het publiek een vermakelijke eerste helft voorgeschoteld. Spelers zoeken de schaduw op en drinken om hun dorst te lessen. Menig speler verlangt al na het laatste fluitsignaal. Kunnen ze hun dorst pas echt lessen. De coaches maken van de gelegenheid gebruik om nog wat puntjes op de i de zetten.

  De tweede helft is nog maar net begonnen of Ajax pakt zijn tweede gele kaart nadat een speler van Feyenoord ten val wordt gebracht. Feyenoord heeft zijn keeper gewisseld. Alexander Klein vervangt Dick en doet dat met verve. De rust heeft Feyenoord goed gedaan. Met goed uitgespeelde aanvallen creëren ze 2 goede kansen. Ook Ajax laat zich niet onbetuigd. Hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft wordt in de tweede helft voortgezet. De spanning op de banken neemt toe. Het is wachten op een goal. Wordt het de gelijkmaker of creëert Ajax een veiligere stand door de 2-0 te scoren? De keeper van Feyenoord maakt in tweede instantie een hard schot van Ian onschadelijk. Kansen zijn er over en weer. De keepers hoeven zich niet te vervelen. Toch valt het tweede Ajax doelpunt vanuit het niets. Stefan Klein profiteert van een moment van onoplettendheid in de Feyenoord-defensie.

  Wie denkt dat de wedstrijd beslist is, heeft het goed mis. Feyenoord recht de rug en blijft ervoor gaan. Een doelpunt verdienen ze zeker maar zo werkt voetbal niet altijd. Ook nu niet. Ajax wordt teruggedrongen en Feyenoord krijgt nog een paar goede kansen. Een oude voetbalwijsheid gaat ook hier op. Als jij ze niet maakt, schiet de tegenstander ze er wel in. Uit een scherpe counter wordt de bal tegen de paal van het Feyenoord doel geknald. Sven Jutten prikt daarna de bal beheerst in het Feyenoord-doel. Vlak voor tijd moet verzorgster Nelleke van der Veen van Feyenoord de magische spons voor het eerst inzetten. Met succes. De speler voelt zich al opgelapt bij het zien van de spons. De stadionspeaker laat het publiek weten dat na het laatste fluitsignaal op last van de politie de Ajax supporters het laatst het stadion mogen verlaten. Ajax breekt op rechts uit maar de kracht ontbreekt om tot succes te komen. De goed leidende scheidsrechter vindt het een mooi moment om aan deze vermakelijke wedstrijd een eind te maken. De spelers bedanken of feliciteren hun tegenstanders en schudden elkaar gebroederlijk de hand. Het USV-bloed gaat weer overheersen. Spelers en publiek begeven zich naar het terras. Voor menig speler is de gang naar het terras nog best een beproeving. Het idee dat er een goudgele rakker of een andere verfrissende consumptie staat te wachten motiveert om toch nog richting kantine te sloffen.

  Het mooie weer nodigt de aanwezigen uit om het terras te gaan bezetten. Gezelligheid alom. Ook hier ontbreekt de verloting van prijzen niet. Kansen op prijzen zijn er genoeg. Eerst op de genummerde programmaboekjes en daarna op de verkochte lootjes. Dick ten Klooster spreekt namens de organisatie zijn dank uit aan al die vrijwilligers voor hun inzet waardoor deze wedstrijd mogelijk werd gemaakt. Dan is het tijd om de cup met de grote oren uit te reiken aan Ajax, dat na een zwaarbevochten strijd verdiend de beker in ontvangst neemt. Plagend wordt het ‘helemaal niets in Rotterdam’ ingezet. Even de frustraties vergeten van een minder Ajax-seizoen. Deze cup is toch maar mooi binnengehaald. Daar valt geen speld tussen te krijgen.

  (Verslag Werner van der Veen)