• Terugblik Combitoernooi.

 • De teleurstelling was telkens groot wanneer de organisatie zich gedwongen voelde om het Combitoernooi te cancelen. Overheidsmaatregelen tegen de pandemie waren tot tweemaal toe de grote spelbreker geweest. Reikhalzend werd er dit jaar dan ook naar het toernooi uitgekeken. Gaan we dit jaar het seizoen weer afsluiten met dit zo gewaardeerde toernooi? De opluchting was groot toen USV met een fraai affiche het toernooi aankondigde. Okay, het is nog niet de afsluiting van het seizoen. Veel clubs strijden nog om plekken in een hogere of lagere klasse. Ook weet je nooit wat er tot 11 juni nog kan gebeuren. Toch melden zich  36 teams aan en kwamen voor de loting in de koker terecht. Nadat de koker geleegd was bleven 4 poules over, met elk 9 teams.

  Het Combitoernooi doet veel mensen, vaak hele gezinnen, richting sportpark Hulsterlanden trekken om te supporteren en te genieten van de ongedwongen sfeer. De organisatie is daar op voorbereid. Springkussen, waterglijbaan, schminkgelegenheid (Winkies) zijn voor de jongsten geregeld  en natuurlijk ontbreekt het suikerspinstalletje niet. Naast de sportieve uitdaging voor de deelnemers is gezelligheid een minstens net zo’n belangrijk onderdeel voor deze dag. Eten en drinken bevorderen de gemoedelijke stemming. Niet vreemd dus dat er op verschillende plekken mogelijkheden waren gecreëerd om de inwendige mens van dienst te zijn. Mooi is het om te zien hoe het toernooi breed gedragen wordt. Niet alleen omdat het 36 teams op de been brengt. Ook de noodzakelijke aanwezigheid van tientallen vrijwilligers die zich inzetten om het toernooi tot een succes te maken mag… nee… moet genoemd worden. Soms opvallend maar vaak onzichtbaar voor het publiek, doen ze hun werk. Metselbedrijf Vegtron als hoofdsponsor die samen met de Winkies, Powerforce en de Supportersvereniging USV het toernooi ondersteunen. Daarnaast hebben ook veel deelnemende teams zelf voor  shirtsponsors gezorgd.

  De toernooi organisatie is al ver voor de aankondiging van het Combitoernooi actief. Voor de deelnemende teams start de voorbereiding op het toernooi vanaf de dag dat inschrijving overwogen wordt. Het initiatief om je aan te melden wordt in daden omgezet.  Spelers moeten geregeld worden. Tenues worden met of zonder steun van een sponsor aangeschaft of uit de kast gehaald. Voor niet bij een voetbalclub aangesloten spelers moeten er voetbalschoenen geregeld worden of uit de kast gehaald worden. Sommige teams bereiden zich voor door de avond voor het toernooi een intensieve teambespreking te houden…. Dat het tijdens die besprekingen meer om de teambuilding gaat dan over tactiek en motivatie is een publiek geheim. Vaak zijn dit soort bijeenkomsten dan ook openbaar en dus publiek toegankelijk. Soms worden er op de valreep nog transfers geregeld om  de selectie op peil te brengen.

  Eindelijk is het dan zover. De dag is aangebroken dat er weer een combi dag de geschiedenis ingaat. De wekker loopt af en de gordijnen worden opzij geschoven. Een strak blauwe hemel lacht ons tegemoet. Het belooft een mooie dag te worden. Rond de klok van negen uur begeven zich individuen of groepen mensen op de fiets richting het sportpark. Herkenbaar zijn de deelnemers aan de sporttassen die ze meezeulen. Steeds meer auto’s vullen de parkeerplaats terwijl de fietsenstalling voller en voller wordt. Muziek uit de rond het veld geplaatste boxen, vrolijkt de boel nog eens extra op (Powerforce). De hartelijke stem van de omroepster heet iedereen welkom en de eerste wedstrijden worden aangekondigd. Eindelijk is het dan zover. Twee jaar onderbreking van dit evenement staat op het punt om afgesloten te worden. Scheidsrechters brengen de fluit naar de mond en op vier velden komen de eerste wedstrijden opgang. Het terras zit al lekker vol met teams die in afwachting zijn van hun eerste wedstrijd. Nog ‘fris’ en vol goede moed. “Iedereen wil de eerste wedstrijd spelen..” laat een speelster van Druppie me in de loop van de middag weten. “Dat is nu wel anders. Lichamen beginnen te protesteren en het aantal wedstrijden gaat in de benen zitten. De belangstelling om reserve te staan groeit dan ook gestaag.” lacht ze.

  Op het terras spreek ik met enkele spelers van Sami Khedira.” Bij Sami Khedira hebben de spelers zelf hun tenues aangeschaft. Het heel opzichtig felgele tenue maakte dat ze al van verre herkend werden. Niet alleen viel mij dat op het terras al op, alwaar ik ze aansprak. Ook  hun voetbalprestaties vielen nadien op. Natuurlijk vinden ze winnen leuk maar het gaat hun meer om de lol die ze samen hebben. Later was ik daar getuige van hoe hun keeper  vakkundig een bal op de paal kijkt om een wedstrijd daarna opzichtig in de fout te gaan. Dat is  vragen om op en aanmerkingen die de lachspieren in beweging zetten.. Ondanks dat de spelers van verre kwamen gingen ze duidelijk niet voor de hoofdprijs. Eerst dacht ik nog dat een mix van talenten uit Nieuwleusen, Groningen, Zwolle en Amsterdam een succesformule  kon zijn. Uit de uitslagen bleek dat echter niet. Uit de samenstelling van het team  bleek wel dat ze de doelstelling van het Combitoernooi begrepen. Met een combinatie van voetballers/niet voetballers, mannen/vrouwen en spelers/speelsters uit het hele land doen ze de naam van het ’combi’ toernooi eer aan. Dat bleek al op vrijdagavond waar het team, deels lopend maar eensgezind naar een geheime locatie gingen om de puntjes voor zaterdag op de i te zetten. Of dat succesvol was kan ik niet beoordelen maar het was vast en zeker heel gezellig. Een voorproefje voor wat komen ging.

  FC van het Padje kwam nog bijeen om de laatste transfer te regelen. ’s Nachts om kwart over twaalf werd het contract bezegeld en kon sponsor Bouwke alle shirts tevoorschijn halen. Op mijn vraag of zijn keuze voor de kleur van het tenue een bepaalde betekenis heeft lacht hij zijn tanden bloot. “Jaaaa, het was het enige tenue waar nog voldoende exemplaren van aanwezig waren om het team er goed uit te laten zien.”

  Tussen de gesprekken en wedstrijden door bezoek ik de kantine voor een kop koffie. Het was op dat moment niet druk en er was even tijd voor een praatje. Later zag ik hoe druk het bij de verkooppunten kon zijn en hoe de vrijwilligers zich kranig inzetten. Petje af. ’s Middags haalde ik wat te drinken bij het tappunt onder het bordes. Na mijn bestelling doorgegeven te hebben hoorde ik iemand zuchten. “Wie wil mij helpen, ik sta hier al een tijdje te wachten.” Een medewerkster achter de bar hoorde het en vroeg wat hij wenste. “Twee pils graag!” Met een brede glimlach om de mond nam hij de pilsjes in ontvangst. “”Hè hè!” klinkt het opgelucht. “Hier heb ik de hele dag al naar verlangd.” Voldaan sjokt hij naar het terras terug om het vochtgehalte in zijn lijf  aan te gaan vullen.

  Ook de EHBO tent buiten had het bij tijd en wijlen druk. De meegebrachte zonnebrandlotions vonden ook gretig aftrek. Jong en oud konden deze service waarderen. Ook melden zich regelmatig mensen met kwetsuren. Blaren, spierblessures, wondjes werden met zorg behandeld. De tent werd meer en meer een ontmoetingsplaats. Een jonge dame van de Senorita’s meldt zich voor bijstand. Na een tijdje meldden  ook de overige leden van dit jonge vrouwenteam  zich in de tent. Er ontspon zich een leuk gesprek met hun terwijl zij op hun teamgenoot wachten. De meiden komen allemaal uit Nieuwleusen en doen voor de eerste keer mee. Ze kenden het toernooi al wel van vorige edities waarbij ze zich met plezier hadden gemengd in de derde helft. Nu doen ze mee als speelster. Dat viel niet mee. Tot nu toe hadden ze alle wedstrijden dik verloren. “Jammer dat er geen vrouwen competitie is. Ik hoop dat volgend jaar wel een speciale competitie voor vrouwen wordt geregeld want anders doen we denk ik niet meer mee.” Begrijpelijk hun wens maar  ze zien over het hoofd dat de kracht en de doelstelling van het toernooi de combinatie is. Ik opper dan ook om hun team te splitsen en jongens/mannen op te nemen in hun teams of te ‘fuseren’ met teams die alleen uit mannen bestaan. Iets om over na te denken. Ook voor de teams die alleen maar uit mannen bestaan.

  Puik is een team dat gesponsord wordt door een ook in Nieuwleusen bekend restaurant uit Ommen. De meeste spelers komen uit Nieuwleusen maar ook Apeldoorn en Enter zijn in dit team vertegenwoordigd. Een ambitie is om zo goed mogelijk te voetballen zonder aspiraties en de gezelligheid. Zoals ik meer hoorde hebben ook zij het toernooi de afgelopen twee jaar gemist. De gezelligheid en het vaak mooie weer staan in het geheugen gegrift van veel deelnemers. Hoewel een enkeling ook dagen met minder mooi weer herinneren. De kantine was toen het centrale punt. Daar is nu geen sprake van. Zowat iedereen zoekt zijn heil op het terras. Ook  Nieuwleusens horeca laat zich zien op het toernooi. Het Witte peerd is met een team vertegenwoordigt. Ik heb het genoegen om even met een deelnemer te praten die voor Proeflokaal Zuid speelt. Dit team is regio gebonden. Naast spelers uit Nieuwleusen kent het spelers uit de omliggende gemeentes. Zwolle, Meppel en Balkbrug. Dit team bezoekt al jaren het Combitoernooi. Dit jaar voor het eerst onder de naam van Proeflokaal Zuid. Wel missen ze drie dames in verband met promotie degradatie wedstijden die dit weekend gespeeld worden. Gezelligheid is de drijfveer dat hun het meeste trekt aan het toernooi.

  Bij Druppie is het niet veel anders. Ook zij gaan voor de gezelligheid. Hun team doet al 25 jaar mee wordt mij gezegd door een speelster van het team. Een halfuurtje later komt ze naar me toe om het aantal jaren te corrigeren. “We spelen al vanaf het begin mee. Dus 33 jaar. De deelnemers van toen zijn inmiddels vervangen door andere spelers natuurlijk maar de naam is hetzelfde gebleven. Druppie was de bijnaam van een speler in die tijd.” Druppie is een team met oudere spelers en gaan voor de gezelligheid. De beste prestaties bewaren ze voor de derde helft. Ook zij hebben het toernooi gemist en zijn blij dat het dit jaar wel weer door is gegaan. Zoals hierboven al beschreven valt het haar op dat de belangstelling om wissel te staan, gaande weg de dag stijgt. Een van hun spelers woont in Purmerend de overige spelers komen uit Nieuwleusen.

  Half zes en het toernooi nadert zijn einde. Ik heb lang niet alle teams kunnen benaderen. Wel heb ik de indruk dat ik een gemiddelde beleving heb kunnen verwoorden. Terwijl twee teams zich nog eenmaal opmaken om tot het uiterste te gaan hebben de meeste deelnemers het terras opgezocht. Ook uw verslaggever. De taps die voor hen die nog speelden gesloten waren mogen eindelijk bezocht worden. Na de eerste dorst gelest te hebben, vormde zich een rij bij de door de Supportersvereniging georganiseerde barbecue. Op de achtergrond klonk vrolijke muziek. De stemming zit er goed in. Later op de avond komt er nog een Dj langs van radio 538. Schijnt ook erg gezellig te zijn geweest. Uw verslaggever lag toen al op de bank. Op de tv speelde het Nederlands elftal. Veel heb ik er niet van gezien. Mijn gedachten gingen uit naar het Combitoernooi. Gezelligheid was voor mij ook even belangrijker dan het voetbalresultaat. Mooi om te zien hoe het Combitoernooi leeft. Wat mensen er voor over hebben om te komen. Mensen uit alle windstreken. Jong en oud. Man en vrouw. Ondanks twee jaar noodgedwongen pauze leeft het Combitoernooi volop. Een toernooi dat alleen maar winnaars kent. FC van het Padje wint dan wel verdiend de finale maar alle andere teams zijn ook winnaars want gezellig was het.

   

  Werner van der Veen