• Supportersvereniging USV 50 jaar: dát wordt gevierd en hoe!

 • Vol goede zin zit ik op mijn fiets en rij richting sportpark Hulsterlanden. De voortekenen liegen er niet om. Dit kan alleen maar een mooie dag worden. De Supportersvereniging USV viert de 50e verjaardag. Een mijlpaal. Het weer werkt mee. Alsof de organisatie het heeft geregeld dat het zomerse weer de ‘Summer Vibes’ recht gaat doen. Maar voor ik inga op de georganiseerde festiviteiten (Aqua- zeskamp en afsluitend feest) eerst even een korte beschrijving van de Supportersvereniging en wat ze voor USV betekent.

  De Supportersvereniging USV is opgericht op 19 november 1974 met als doel om USV op diverse fronten actief te ondersteunen. In hun statuten staat dat USV mag rekenen op zowel morele als financiële ondersteuning. Dat dit geen loze kreet is blijkt uit de waslijst aan activiteiten en bijdragen waar ze betrokken bij zijn. De Supportersvereniging is een zelfstandige vereniging die veel betekent voor USV. Denk alleen maar eens aan het realiseren van de schitterende tribunes op het sportpark van USV of hun bijdrage bij de aanleg van het overdekte boardingveld. Zo maar twee voorbeelden gekozen uit een scala aan bijdragen ter ondersteuning van USV. Op de website van USV in de rubriek Supportersvereniging is meer te lezen over gerealiseerde bijdrages en activiteiten.

  Nu mogen ze zelf letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet worden en richten we onze aandacht op het jubileum. Een 50-jarig jubileum heeft veel gezichten. Voor de jonge generatie lijkt het een lange tijd en voor de oudere generatie is het voorbijgevlogen. Hoewel? Het overzicht aan tientallen hoogtepunten genoemd op de website van USV, geeft het gevoel dat de Supportersvereniging al veel langer bestaat. Ze zijn niet weg te denken uit het dagelijks functioneren rond de club.
  De bijna 500 leden zorgen voor een stevige basis. Een achterban waarmee de toekomst zonnig tegemoet gezien kan worden. Zoals ze zelf zeggen “een toekomst waarin de Supportersvereniging zich niet alleen sterk maakt om de gebruikelijke activiteiten te continueren, maar tevens oog heeft voor nieuwe activiteiten waar de gehele vereniging USV, en in het bijzonder de jeugd, van kan profiteren.”

  Het huidige bestuur van de Supportersvereniging USV bestaat uit:
  Voorzitter: Rudger-Jan Vogelzang
  Secretaris: Daniël Kreileman
  Penningmeester: Gerjan Kappert
  Bestuurslid: Aalt de Weerd
  Bestuurslid: Marco Hilberink
  Bestuurslid: Remco Oostindien
  Bestuurslid: Daniël Dons
  Bestuurslid: David Tas
  Bestuurslid: Frank Kooiker

  Het bestuur vindt dat het jubileum gevierd moet worden met een evenement waarbij alle leden en niet-leden zich uitgenodigd mogen voelen. Een spectaculaire Aqua-zeskamp doet het dan goed. Voor zowel deelnemers als toeschouwers mooi om mee te doen of naar te kijken. Gerjan Kok en Henri Ganzeboer (oud-bestuursleden) hebben zich speciaal voor dit evenement aangeboden om het huidige bestuur bij te staan deze klus te klaren. Een gewaardeerd gebaar. De ochtend is gereserveerd voor de jongste jeugd. Met behulp van het jeugdbestuur zijn de jongste USV-leden uitgenodigd via hun leiders om eventueel samen met broertjes/zusjes en vrienden/vriendinnetjes te komen spelen op de diverse attracties. De middag is gereserveerd voor de oudere jeugd en volwassenen die in zelf samengestelde groepen de strijd met de attracties en hun concurrenten aan zullen gaan. Het terras is omgebouwd tot een paradijselijk tropisch oord. De kleurrijke lichtjes, de palmbomen, cocktailbar en de foodtruck doen denken aan warme zonnige oorden. De weergoden schonken de Supportersvereniging perfect weer. Het is dus aangenaam vertoeven voor zowel deelnemers als toeschouwers. In deze atmosfeer bloeit spontaniteit en het ongedwongen zijn vanzelf op. De ochtend is voor de jongste jeugd. “Heerlijk, daar kunnen wij volwassenen wat van leren”, laat een moeder mij weten die geniet van de puurheid en het plezier van de kinderen. Het is inderdaad genieten wanneer je de kinderen zo bezig ziet. De tijd vliegt voorbij. Te snel misschien voor sommigen maar het ijsje ter afsluiting van de ochtendpret vergoedt veel.

  De voorbereiding voor het middagdeel wordt daarna direct opgestart. Zoals gewoonlijk zal Jan Hamers de onderdelen aan elkaar praten en voorzien van passend commentaar. Om 13.00 uur stelt hij de 12 teams voor die de competitie met elkaar en de attractingaan. Jan moedigt op zijn spontane manier 3 uur lang, deelnemers aan om tot het uiterste te gaan. Aan het einde van een bepaalde oefening bliezen teams een lange ballon op met een pomp. De ballon richt zich dan langzaam op tot het moment van knappen. Hilarisch was het moment dat een team het niet voor elkaar kreeg. De ballon bleek lek te zijn maar Jan Hamers keek naar de zwoegende groep en kon het niet laten om ze te blijven aanmoedigen om vooral door te gaan: “Kom op mannen. Jullie zijn nog jong, jullie krijgen hem toch nog wel omhoog?” De waterglijbaan voor een echte buikschuiver was ook spectaculair om te zien. Gezien de belangstelling van deelnemers om er ook gebruik van te maken buiten de competitie om, toonde de populariteit van deze attractie aan. De uitspraak over de onbevangenheid bij de jeugd mag ik ook terugnemen. Ook ’s middags spat het plezier ervan af.  Speelsheid vierde ook hier hoogtij. Meedoen was duidelijk belangrijker dan winnen. Sommige deelnemers vervloekten echter de stormbaan. De stormbaan bleek zwaarder te zijn dan verwacht.  

  Echt leuk is het om te zien hoe de allerkleinsten hun best deden om op de glijbaan te komen voor een echte buikschuiver. Ondanks hun nog korte beentjes nemen ze een enorme aanloop. Naarmate de glijbaan dichterbij komt neemt de vermoeidheid toe en de kracht af. Ook al zouden ze zonder grote aanloop de sprong op de glijbaan niet gehaald hebben, ze blijven het proberen. Gestimuleerd door aanmoedigingen en met wat hulp werd zo’n kleintje de baan opgeholpen en een eindje de baan opgeduwd. Kinderen kunnen dat lang volhouden. Bij de glijbaan was tot die ingepakt en opgeruimd werd constant activiteit. Niet zo vreemd dan ook dat steeds meer ouders het terras verlieten met een slapend kind op de arm.  De buitenlucht, zon en veel beweging doen hun werk. Eenmaal tot rust gekomen worden de oogjes dan zwaar.

  Ik kom er niet omheen om de talrijke aanwezige vrijwilligers te benoemen. Meiden die suikerspinnen draaien voor de kinderen, koffiedames en -heren, mensen bij de attracties, de stadionspreker, EHBO, de minder opvallende vrijwilligers maar die o zo belangrijk zijn, bijvoorbeeld om afval op te ruimen en last but not least de niet genoemde vrijwilligers. Van de EHBO’ers wens je dat ze altijd zo weinig mogelijk te doen hebben. Gelukkig was de hoofdtaak van de EHBO het zorgen voor voldoende zonnebrand. Blessures deden zich amper voor. De voorraad zonnebrand moest tussendoor wel aangevuld worden. De enorme belangstelling voor huidbescherming zorgde ervoor dat de EHBO-post een gezellige ontmoetingsplek werd.

  De bestuursleden zijn overal te vinden. Duidelijk herkenbaar aan de tropische shirts die gedragen worden. Het lijkt wel Hawaii. Die Hawaii-sfeer wordt tijdens het feest ook benadrukt. Uitgedeelde slingers om de nek van de aanwezigen, de cocktails, biertjes en frisdrankjes lieten de feestvierders beleven hoe het is om op Hawaii te zijn. Het probleemloze evenement zonder noemenswaardige incidenten of blessures kreeg een passend vervolg. ‘Summer Vibes’ werd met een spetterend muzikaal feest afgesloten. De organisatie had beloofd dat onze party-DJ voor stemming zou zorgen. Dat lukte goed. Gezelligheid alom. Tijdens het feest worden de vrijwilligers, deelnemers en iedereen die zich ingezet heeft deze dag tot een geslaagde dag te maken bedankt. Tot slot worden de prijzen uitgereikt. Met 56 behaalde punten won ‘Gratis tanken’ de competitie gevolgd door ‘The wet bandits’ met 54,5 punten. ‘Lekker in de olie’ wist op het nippertje maar niet minder verdiend beslag te leggen op de 3e prijs met 51 punten.

  Team ‘Gratis tanken’ werd winnaar winnaar van de Aqua-zeskamp.

  De Supportersvereniging kan het niet laten om ook op deze jubileumdag te verrassen. Bert van Lente wordt naar voren geroepen en wordt geprezen voor al het werk dat hij voor USV verricht. Geen klus is hem te veel. Bert is overal op het complex te vinden. Het bestuur van de Supportersvereniging is dan ook opgevallen dat Bert heel veel meters maakt. Om zijn taak te verlichten bieden ze Bert een golfkar aan. Een mooi en gewaardeerd gebaar.

  Dan is er genoeg gepraat en kon het feest echt helemaal losbarsten.

  Verslag: Werner van der Veen

  Fotografie: Marcel van Saltbommel