• Schoonmaakbedrijf Krul

 • Verbaasd kijk ik rond wanneer ik Schoonmaakbedrijf Krul binnenstap. Op hun site kun je wel lezen dat naast interieurverzorging, glasbewassing/ zonnepanelen en de wasserij de verkoop van bedrijfskleding een onderdeel van de diensten is die ze aanbieden. Toch verwachtte ik niet zo’n mooie bedrijfskledingshop binnen te stappen.

  Gewapend met pen en blocnote nestel ik mij aan tafel. Marleen ontvangt mij in haar kantoor achterin de bedrijfskledingzaak. Marleen is een jonge vrouw die boeiend kan vertellen over haar bedrijf. Marleen is op 25 jarige leeftijd vanuit huis begonnen met haar bedrijf. Na een aantal jaren in de Zorg werkzaam te zijn geweest knapte er iets in haar. De veranderingen binnen de zorg gingen snel. Te snel. Leidinggevenden werden managers die weinig feeling met de werkvloer hadden. Al gauw kwam Marleen in conflict met het werk maar vooral met zichzelf. Dit wilde ze niet. Het gevoel werd na een incident zo sterk dat ze spontaan besloot ontslag te nemen.

  Marleen wilde het liefst voor zichzelf gaan beginnen. Maar waarin? Haar man Gerjan Krul adviseerde haar om de mogelijkheden te onderzoeken een schoonmaakbedrijf op te starten. Uit het marktonderzoek bleek dat er in Nieuwleusen ruimte was voor een schoonmaakbedrijf. Daarna is alles in een stroomversnelling geraakt. Na de start van het bedrijf moest Marleen al snel mensen in dienst nemen. Er meldde zich een groot verzekeringskantoor. De samenwerking met het kantoor was zo goed dat Marleen meerdere kantoren in de wijde omgeving mocht gaan schoonmaken. De gevolgen van deze explosieve groei betekende dat Marleen geconfronteerd werd met allerlei zaken waar ze eigenlijk niet voor gekozen had. Ze wilde schoonmaken maar moest nu ook energie steken in andere zaken. Personeel aannemen bijvoorbeeld. “Best moeilijk wanneer je daar geen ervaring mee hebt!” Met vallen en opstaan leert de praktijk Marleen de kneepjes van het vak. “Er kwamen ook veel uitdagingen op mijn pad door vragen van klanten. Of we dit willen doen of dat. Ik zeg nooit ‘nee’. Wel geef ik aan niet altijd de ervaring of expertise te bezitten. Samen met de opdrachtgever zoeken we dan naar een oplossing.” Open en eerlijk zijn is noodzaak en daarnaast is een luisterend oor heel belangrijk!”  geeft Marleen de grondslag aan van haar kijk op zaken doen. “Weten wat de wens van de opdrachtgever is en daar naar handelen.”

  “Ik durf nu met de hand op mijn hart te beweren dat ik een fantastische groep medewerkers om mij heen heb. Mensen waar ik niet meer zonder kan en die het visitekaartje voor het bedrijf vormen.” Marleen is zichtbaar trots op ‘haar’ mensen. Ze ervaart een wederzijds gevoel van dankbaarheid. Dit gevoel komt tijdens de jaarlijkse kerstmaaltijd het beste tot uitdrukking wanneer met zo’n vijfentwintig man aan lange tafels van een buffet en van het samenzijn genoten wordt.

  Zoals gezegd is Marleen gestart vanuit huis. Het oude brugwachtershuisje aan de Oosterhulst. Bij de oudere Nieuwleusenaren bekend als Brug 5. De oude sleutel van dit huis heeft Marleen geschonken aan het historisch museum Palthehof. Het duurde niet lang of het bedrijf groeide uit haar voegen en was er meer ruimte nodig. Een verhuizing naar een ander pand was dan ook bitter noodzakelijk. Gekozen werd voor een pand aan de Grift. Dit pand bood meer mogelijkheden. Zo was er meer plaats voor een wasserij. In de wasserij wordt bedrijfskleding, paardensporttextiel en linnen voor vakantie- en wellnessorganisaties gewassen. Reparaties aan textiel was daar een logisch gevolg van. Zo ontstond ook  de vraag naar  nieuwe kleding. Een vraag waar Marleen natuurlijk ook op een professionele manier aan tegemoet wil komen. Het pand aan de Grift voldeed steeds minder aan de behoefte aan nog meer ruimte. Via, via kwam hun ten ore dat het pand Den Hulst 162 te koop stond. Ondanks dat het pand gedateerd en verwaarloosd was bood het zoveel perspectief dat besloten werd het te kopen. “Er moest wel het nodige aan gebeuren hoor!” lacht Marleen 

  “Dus jullie zitten hier nog maar pas?” Marleen knikt. “Officieel zijn wij nog niet eens geopend. Dat gaat in september gebeuren!” zegt ze trots. “Wij zullen dan ook een belangrijke wijziging bekend maken!” Ik kijk haar vragend en nieuwsgierig aan. “Nu nog te vroeg om het te benoemen!” verontschuldigt Marleen zich. “Maar het betreft een toevoeging aan de service die wij bieden in de Bedrijfskledingshop.” En daar kan ik het mee doen. Jammer natuurlijk! ‘Ha,ha,ha. ben ik als nieuwbakken interviewer een primeur op het spoor ….mag ik er niets over schrijven.’ 

  Ondanks de gestage groei van het bedrijf is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn geweest. Naast de eerder genoemde opstart-problemen hebben Marleen en haar man Gerjan het fysiek ook zwaar te verduren gehad. Helaas kennen ze het ziekenhuis te goed van binnen. “Dan leer je jouw mensen kennen!” Vol dankbaarheid praat Marleen over de steun die ze heeft ontvangen. “Neem bijvoorbeeld die kanjer daar.” Marleen knikt met haar hoofd richting Dick Sellis die in een ruimte schuin tegenover ons zit. “Die man betekent zoveel voor mij en dit bedrijf. Hij is meer dan mijn rechterhand en goede collega. Dick nam toen de verantwoordelijkheid voor de zaak volledig over. Een hele zorg minder!”

  “Hoe sponsoren jullie USV en waarom?” Marleen glimlacht: “Wij houden de ramen van jullie gebouw schoon. Ik heb niet veel met voetbal. Toch vind ik maatschappelijke betrokkenheid belangrijk. Verenigingen zijn zo afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Zo doe ik zelf vrijwilligerswerk bij de Oranjevereniging. Ik ontvang de vrijwillige medewerkers op het Oranjefeest en wissel dan even later van shirt om als sponsor van het  feest namens ons bedrijf  de artiestenruimte netjes te houden en om de wc’s schoon te maken.”  “Je staat dus zelf ook nog op de werkvloer?” Marleen knikt bevestigend. ”Als het enigszins kan wel. Zo blijf je betrokken bij wat er leeft op de plek waar het uiteindelijk gebeurt. Over het algemeen nog leuk om te doen ook. Alleen hoor je soms rare opmerkingen van mensen wanneer je bij de tent de wc’s schoonmaakt. Alsof het minderwaardig werk is!” Marleen kijkt mij verontwaardigd aan. “Het moet gebeuren en niemand wil gebruik maken van een smerig toilet toch? Ik snap dat niet. Zal wel mede door de drank komen?” zucht ze verontschuldigend. Als oud schoonmaker in het ziekenhuis herken ik wat ze zegt. Helaas kan ik niet bevestigen dat het alleen door de drank komt.

  “Doe jezelf ook aan sport?” Marleens gezicht begint te stralen. Ze is een groot paardenliefhebster. Met name is ze helemaal gek van Spaanse paarden. Ze bewondert het temperament van deze dieren. Een grote wens van Marleen is om nog eens een stuk grond te hebben waar ze zelf paarden kan houden. Marleen is sowieso gek op alles wat snel gaat. Zo hoopt ze ooit eens te rijden in een Ford Mustang. Dat het uitgerekend om een Mustang gaat verbaast mij niet. Beide hobby’s komen daar immers in tot uiting. De schoonheid van paard en auto uitgedrukt in de nodige pk’s. 

  Marleen bewaart mooie herinneringen aan haar eerste paard Macho. Een prachtig en lief dier. Aan Dragoni het eerste Spaanse paard die ze mocht berijden. Aan die rit door het Staphorsterbos. Op de hei reed ze met haar paard tussen de reeën door. De dieren roken waarschijnlijk alleen het paard. “Een indrukwekkende ervaring!” 

  Toch gaat er niets boven het gezin. Samen met Gerjan heeft ze twee zonen Jesse en Mees van zes en acht jaar. Soms is het best moeilijk om de balans te vinden tussen werken en gezin. “Gelukkig gaat het mij steeds beter af.” zucht Marleen. “Het bedrijf vraagt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aandacht.” 

  “Wat maak je zo al mee aan bijzondere of leuke dingen?” Marleen moet even nadenken. “Zoveel dat het mij even niet te binnen schiet.” Toch weet ze allerlei voorbeelden te noemen. Het stereotype verhaal van de glazenwasser die geconfronteerd wordt  met inkijkjes die niet gewenst zijn blijken geen fabeltjes te zijn. Om niemand in verlegenheid te brengen noemt Marleen liever geen voorbeelden. Hetzelfde geldt voor opdrachten bij bekende personen. Namen noemt ze niet maar ze weet wel dat haar medewerkers dat wel leuk vinden. “Zelf ben ik een keer in de droger geduwd. Wanneer je dan beweegt, beweegt de droogtrommel mee. Gezien de reacties van de daders moet dat een grappig gezicht zijn geweest.” Marleen moet zelf nog steeds om de herinnering lachen. “Wat ik ook als heel bijzonder heb ervaren is dat we de opdracht kregen een totaal vervuild huis schoon te maken. Het huis was ontruimd en door het hele huis lagen uitwerpselen van dieren en bloed. Extreem smerig! Ik voelde mij heel trots op het team toen later bleek dat het huis door de makelaar al na een paar weken verkocht werd. Hadden we toch goed gedaan!”  Minder leuk was de ervaring om midden in de nacht mensen aan de deur te krijgen die even wasgoed kwamen brengen namens een firma die zo hun probleem dachten te kunnen verschuiven. “Of we dit even konden wassen voor morgenochtend? Ik stond nota bene al in mijn pyjama! Natuurlijk het bedrijf hier wel op aangesproken.” Ook de ontwikkeling van de webwinkel is verbazingwekkend. Opdrachten uit het hele land komen binnen. Zelfs een bedrijf uit Suriname wist hun te vinden. 

  Marleen weet natuurlijk niet wat de toekomst in petto heeft voor het bedrijf. Belangrijk vindt ze dat het gevoel van ‘bloei’ aanwezig moet zijn. Dat is belangrijker dan groei. Ze merkt wel dat het bedrijf steeds meer opdrachten buiten de regio krijgt. Hoe zich dat verder gaat ontwikkelen, daar wil ze niet over speculeren zolang de bloei maar blijft en de saamhorigheid binnen het bedrijf en met haar klanten blijft bestaan. 

  Tevreden stap ik ruim twee uur na mijn aankomst weer in mijn auto. Ook dit gesprek was weer bijzonder. Bedankt Marleen voor je openheid en gastvrijheid. 

  Interview Werner van der Veen