• Rietje Gerrits: Intercedent bij Uitzendbureau Gerrits

 • Het lijkt nog niet zolang geleden dat ik binnenstapte bij Uitzendbureau Gerrits aan de Den Hulst 70a. Naarstig op zoek naar werk en in de volle overtuiging dat mij dat zou lukken. Helaas stonden werkervaringen, leeftijd, economische situatie en gezondheid het vinden van een passende baan mij in de weg. Toch heb ik goede herinneringen overgehouden aan de contacten die ik heb gehad met Rietje Gerrits. Haar eerlijke en open benadering van mijn situatie hielp mij in het proces van aanvaarden van de toestand waarin ik verkeerde. Het lijkt alsof dit proces zich pas onlangs heeft afgespeeld maar we spreken toch over een termijn van een paar jaar. Rietje heeft inmiddels haar werkplek en privé gebeuren van elkaar gescheiden. Het uitzendbureau is nu gevestigd aan de Baron van Dedemstraat 1G in Nieuwleusen. http://www.uitzendbureaugerrits.nl/

  “Vroeger heeft hier ook een Uitzendbureau gezeten.” vertelt Rietje mij. “Het toeval wil dat ik in dit pand heb stage gelopen. Helaas is het toenmalige uitzendbureau failliet gegaan.” Rietje runt het uitzendbureau nu zo’n vijf jaar. “Zo kort?” vraag ik verbaasd. Om de een of andere reden heb ik het gevoel dat haar uitzendbureau veel langer bestond. “Wat heb je hier voor gedaan?” vraag ik nieuwsgierig. Rietje is jaren actief geweest in de grafische branche. Ze begeleidde binnenkomende orders en heeft haar sporen verdiend als accountmanager. “Ervaringen waar ik nu nog de vruchten van pluk.” Rietje vertelt dat ze als orderbegeleidster veel plezier beleefde aan het oplossen van problemen. Als accountmanager heeft ze veel mensen leren kennen. Contacten gelegd en mensenkennis opgedaan. “Ik had toen niet de behoefte om voor mijzelf te beginnen. Door de omstandigheden werd ik gedwongen om me heen te gaan kijken.” Het bedrijf waar Rietje werkte ging, na diverse reorganisaties overleefe te hebben, toch failliet. Het was in een economisch moeilijke tijd. Daarnaast stond en staat nog steeds de grafische industrie onder druk. De digitale transformatie laat zijn sporen na binnen de grafische sector. Van nabij heb ik dat ook ervaren. Ik deel met Rietje de ervaringen van mijn zoon Rowan die vorig jaar een week voor aanvang van zijn nieuwe baan te horen kreeg dat het bedrijf de deuren moest sluiten. Rietje knikt bevestigend toen ze de naam van het bedrijf hoorde. “Ben ik ook nog bij ingeschoten.” Uitzendbureau Gerrits had mensen ondergebracht bij dat bedrijf.

  Door haar ervaringen onderhoudt Rietje nog steeds nauwe contacten met grafische bedrijven. Ze zet zich echter met net zoveel plezier en liefde in voor andere bedrijven en organisaties. “Het is zo mooi en dankbaar werk.” Ik kijk Rietje nieuwsgierig aan. “Het mooie is om de zoekende en vragende partij beiden tevreden te stellen. Daarvoor nodig ik mensen vaak uit om in een persoonlijk gesprek zich te komen voorstellen. Een CV is natuurlijk belangrijk maar in een persoonlijk contact kan ik veel beter inschatten wat voor vlees ik in de kuip heb. Een mooie CV hebben of kunnen maken hoeft niet te betekenen dat die persoon past bij de job waarvoor je iemand nodig hebt. De persoonlijkheid en uitstraling spelen ook een rol in de overweging om mensen aan te bevelen.” Het feit dat Rietje zelf ook in de WW heeft gezeten ervaart ze ook als een positieve ervaring waar ze nu profijt van heeft. “Ik weet wat het is om thuis te moeten zitten. Mensen zeggen dan vaak dat je dan dingen kunt ondernemen die je anders niet kunt doen maar dat is zeer betrekkelijk!” Rietje noemt dat het hebben van minder geld een rem is maar ook het feit dat de mensen uit je naaste omgeving niet aanwezig zijn omdat ze werken. Zo worden diverse mogelijke wensen uitgesloten. “Je wordt op jezelf terug geworpen en je moet uitkijken om niet te vereenzamen.”
  In de periode dat Rietje thuis kwam te zitten is ze met behulp van het UWV gaan onderzoeken wat haar mogelijkheden waren. Uit testen en de werkervaringen kwam duidelijk naar voren dat contact met mensen en het oplossen van problemen belangrijke wensen en kwaliteiten van Rietje waren. De uitzendbranche bood dan ook mogelijkheden. Rietje legde het re-integratietraject af. Door scholing en stage maakte Rietje zich het vak eigen. Daarna ging ze aan de slag in deze branche en deed hier haar ervaring op. Ze leerde het vak maar zag ook zaken die ze zelf anders zou regelen. Rietje had inzicht gekregen in haarzelf en de uitzendbranche. “Dat kan ik ook zelf.” dacht ze. Na enig wikken en wegen en met behulp van het UWV is Rietje op 1 januari 2014 begonnen met haar eigen uitzendbureau. Zoals eerder genoemd eerst vanuit huis. Dat had zijn voor en zijn nadelen. Het was makkelijk omdat Rietje er altijd voor de kinderen kon zijn. Vervelend was dat bijvoorbeeld het toiletgebruik van privé en van zakelijke bezoekers niet gescheiden was. “Die situatie illustreert de beleving van beide werelden voor mij. Er was geen afscheiding en daar had ik wel behoefte aan.” De uitstraling van haar bedrijf stond Rietje ook niet aan. “In dit nieuwe onderkomen presenteren we ons veel meer als een bedrijf.” Uitzendbureau Gerrits is een kleine onderneming die zijn sporen inmiddels ruim heeft verdiend. Ze weten wat belangrijk is voor zowel de werkgever als de werkzoekende. Je kunt hier denken aan uitzendkrachten maar ook aan ZZP’ers. Het uitzendbureau richt zijn pijlen op alle branches en zijn hoofdzakelijk actief in het Vechtdal.

  1718 gerrits kantoor
  Rietje is een geboren en getogen Nieuwleusenaar. Haar vader komt oorspronkelijk uit Dedemsvaart. Daar heeft hij, tot zijn verhuizing naar Nieuwleusen. gevoetbald. In Nieuwleusen wonende koos hij er voor om bij USV te gaan spelen. Rietjes vader voelde zich thuis bij USV. Dat blijkt wel uit het feit dat hij na een paar jaar stopte met voetballen maar nog jaren als leider van de dames actief is geweest en ook ging hij regelmatig op zondag naar het eerste kijken. Rietje weet zich dat nog goed te herinneren. Haar twee broers hadden niets met voetbal, Rietje wel. Vaak ging ze aan de hand van vader mee naar het sportpark. “Zo is mijn liefde voor voetbal gegroeid en ben ik USV’er geworden.” Rietje is gek op teamsporten.”Vooral balsporten. Handbal vind ik een hele mooie sport. Helaas was en is deze sport in Nieuwleusen niet te beoefenen. Daarvoor moest en moet je naar Dalfsen toe. Dat vond ik te ver en koos daarom voor voetbal.” Op17 jarige leeftijd koos Rietje ervoor om zich bij het damesvoetbal van USV aan te sluiten. In die tijd was het nog vrij uitzonderlijk dat vrouwen voetbalden. Om diverse redenen, o.a. studie en verkering, stopte Rietje na zeven jaar met haar voetbalcarrière. “Een mooie tijd geweest alleen het moge duidelijk zijn dat ik de basis miste om een goede voetbalster te zijn. Conditie en loopvermogen had ik wel. Ik miste echter de basistechniek zoals mannen dat in hun jonge jaren ontwikkelden op straat en door op jonge leeftijd zich bij een voetbalclub aan te sluiten.” Deze opmerking triggert mij. “Dan zul je wel blij zijn met de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland?”

  En of Rietje daar blij mee is. Damesvoetbal is momenteel een snelgroeiende sport en doordat meisjes steeds vroeger op voetbal gaan, zie je een snelle ontwikkeling van de vaardigheden waardoor de kwaliteit van het spelletje toeneemt. “Het vrouwenvoetbal is met een inhaalslag bezig.” Ik vraag Rietje wat ze daar mee bedoelt. ”In de top zie je soms best al aardig voetbal maar het technisch vermogen is anders. Nog minder ontwikkeld. “Mannenvoetbal is kwalitatief vaak leuker om naar te kijken.” Haar reactie verrast mij omdat ik dat ook zo ervaar. Ik kijk liever naar een middelmatige voetbalwedstrijd van een jongenselftal dan de gemiddelde wedstrijd van vrouwen tijdens een EK. Wanneer ik dat uit wordt dat door vrouwen het als discriminatie ervaren. Ze voelen zich gesterkt door de resultaten en prestaties van het Nederlandse damesvoetbal. Rietje herkent mijn beleving en vindt dat het niets met discriminatie te maken heeft. “Kijk naar andere sporten. Volleybal of hockey bijvoorbeeld. Die sporten worden al langer door vrouwen beoefend en heeft technisch en tactisch een gelijkwaardig niveau met dat van mannen.” Er ontspint zich spontaan een boeiend gesprek over acceptatie van vrouwen maar ook van mannen. Vrouwenvoetbal zal nooit hetzelfde zijn als dat van de mannen. Dat zie je bij die andere sporten ook. “Je kunt het niet met elkaar vergelijken.” zijn we het met elkaar eens. Rietje vindt dat in onze maatschappij soms verkeerd wordt gekeken naar de verschillen van beide geslachten. “We verschillen niet voor niets en dat brengt verschillende kwaliteiten met zich mee. We moeten af om daar een oordeel over te hebben.” Rietje neemt als voorbeeld een voetbalwedstrijd bij de dames en bij de heren. “Kijk naar de fysieke maar ook de verbale aanwezigheid van mannen op het veld ten opzichte van vrouwen. Gemiddeld gaan de mannen daar verder in op dan dat vrouwen dat doen. Omdat mannen meer fysiek zijn en verbaal anders dan vrouwen zijn, vind ik dat je dat niet van vrouwen op die manier mag verwachten. Laat vrouwen voetbal ontwikkelen op hun manier. Vergelijk het niet maar geniet ervan. Dames volleybal is ook anders dan bij de mannen maar daarom niet minder mooi om naar te kijken.”

  1718 Rietje Gerrites
  Rietje en uw ‘correspondent’ hebben de smaak te pakken en duiken in het volgende onderwerp. Als alleenstaande werkende moeder ontkomen we er niet aan om het over de kinderen te hebben. Ze heeft twee kinderen. Een jongen Jeffrey en een meisje Esmee. Ze zijn belangrijk voor haar.
  Zoals hierboven vermeld staat, was het voor het gezin een uitkomst dat Rietje het uitzendbureau de eerste jaren vanuit huis runde. Nu hebben de kinderen een leeftijd bereikt dat ze zelfstandiger zijn en niet altijd hun moeder om zich heen nodig hebben. “De jeugd heeft het tegenwoordig moeilijker dan wij. Onze schoolkeuzes waren beperkter en daardoor duidelijker. Tegenwoordig zijn er zoveel soorten opleidingen en diverse opleidingen beloven meer dan dat ze waar maken.” Kinderen wordt een mooie worst voor gehouden. Maar wanneer de opleiding is afgerond is het vaak moeilijk om werk te vinden omdat de opleiding te breed is en de praktijk om specialisten vraagt . Nog schrijnender zijn die opleidingen waar amper werk in te vinden is omdat ze opgevuld worden met stageplekken. Rietje heeft het ook van dichtbij meegemaakt. Haar zoon wist niet hoe hij verder moest. Rietje heeft hem toen geadviseerd om werkervaring op te gaan doen. “Gewoon doen. In zijn geval is hij in de bouw gaan werken. Het bleek niet zijn ‘ding’ te zijn maar door de ervaring werd het hem wel duidelijk wat hij wel wilde gaan doen.” Rietje vindt het belangrijk dat mensen in het algemeen en haar kinderen in het bijzonder hun eigen keuzes maken. Zo vond ze het in eerste instantie best moeilijk dat haar zoon zich over liet schrijven naar onze voetbalburen. “Bij ons thuis was het altijd USV.” Toch begreep Rietje de motivatie van haar zoon wel en heeft ze hem vrij gelaten in zijn keus.

  De ervaringen van in loondienst werken, faillissementen , in de WW belanden, het voetbal en het vrouwenvoetbal in het bijzonder, als alleenstaande moeder het huishouden runnen, het opvoeden van kinderen, de gevolgen van schoolkeuzes etc. maken Rietje tot de vrouw die ze nu is. “Ik draag al die ervaringen als bagage bij mij wanneer ik voor een opdrachtgever op zoek ben naar mensen maar ook wanneer ik mij inzet om voor een werkzoekende een passende baan te vinden. Ieder mens is anders. Daarom kijk ik ze graag eerst in de ogen. Ik wil hun motivatie voelen als het ware.” Werk en gezin vraagt van haar om bewust met tijd om te gaan. “Daarom wil ik niet groter worden met mijn uitzendbureau. Wanneer ik dat wil moet ik er veel meer tijd in gaan stoppen. Tijd die ten koste zou gaan van mijn privéleven. Eigenlijk zou ik dan voor een groot deel mijn privéleven moeten opzeggen.” Ondanks dat ze best wel meer medewerkers om haar heen wil hebben kiest ze daar niet voor. Dat wil niet zeggen dat Rietje niet wil veranderen. “Kijk ik moet wel met mijn tijd meegaan en meebewegen met veranderingen op de markt.”

  “Hoe belangrijk is sponsoring voor jou?” Rietje haalt haar schouders op. “Voor mij als sponsoring heb ik niet de indruk dat dit meer omzet genereert en is ook moeilijk te meten. Maar ik sponsor USV en sv Nieuwleusen omdat ik binding heb met beide verenigingen en daarom ondersteun ik ze financieel met een bord langs het veld. Daarnaast wil ik nog weleens een advertentie plaatsen wanneer er zich iets bijzonders voordoet.” “Bezoek je ook sponsorbijeenkomsten?” Haar antwoord verrast mij niet. “Daar ben ik heel selectief in. Ik wil de balans tussen mijn zakelijke- en privé beslommeringen niet te veel verstoren. Zoals al gezegd is het een bewuste keuze om niet alleen met mijn energie op het bedrijf gericht te zijn.” Op de vraag wat Rietje haar sporthoogtepunten zijn, weet ze geen pasklaar antwoord te geven,. “Ik heb een vrij neutrale beleving bij sport. Ik kan genieten van goede prestaties maar ga daarvan niet uit mijn dak. Kijk het EK ’88 blijft mij wel bij maar als ze verloren hadden had ik er geen biertje minder om gedronken. Ik denk ook altijd nog wel met plezier terug aan de tijd dat ik met mijn vader meeging om naar USV 1 te kijken.” Rietje herinnert zich ook nog de kantinediensten die ze o.a. met Rick Sterken draaide en de bardiensten namens USV bij het ‘TV-team’.

  De tijd is weer voorbij gevlogen. Het verwondert mij steeds weer hoe verschillend onze sponsoren betrokken zijn bij hun bedrijf. Dat elk gesprek anders verloopt dan door mij ingeschat. Mooi dat sponsoren dat met ons willen delen. Ons deelgenoot maken van hun belevingen. Met Rietje was het niet anders. Bedankt voor je gastvrijheid Rietje en succes met je Uitzendbureau.

  Interview Werner van der Veen