Groeten uit…Oosterwolde.

Alweer voor het derde seizoen is USV 1 ingedeeld in district Noord. Na 4 E, 3 C, nu in 3 D. Het betekent ook voor het derde seizoen achtereen een kennismaking met een rij aan onbekende tegenstanders en accommodaties.

Grijs, grijs, grijs. Vanaf Wolvega is het nog 23 km naar Oosterwolde, hoofdstad van de gemeente Ooststellingwerf. We zijn onderweg naar de verste uitwedstrijd van het seizoen. Omgeploegde akkers met plassen. Glinsterend asfalt. Het is nat, nat, nat. Toch heeft Pluvius dit deel van het land afgelopen nacht blijkbaar nog gespaard. Want er gaan verrassend veel wedstrijden door in 3D. Alleen in Havelte is de degradatiekraker tegen Steenwijker Boys afgelast.  Het hoofdveld van DIO ligt iets hoger en maakt inderdaad een goed bespeelbare indruk. De 3 euro entree is intussen standaard. De vraag is of je een programma op de koop toe krijgt. Dat is niet het geval. We doen er nog een eurootje bij want een verloting laten we natuurlijk niet graag schieten. We lezen dat de pupil van de week wordt gesponsord door aardappelkweker Jansen uit het naburige Fochteloo. Geen 24-kitchen gefluts met pasta en rijst. Gewoon degelijke piepers. Vandaar al die uit de kluiten gewassen verdedigers. Clubhuis De Horst staat meteen in de hoek. Het is er goed toeven. Tussen de bar en het gedeelte met tafels en stoelen staat een lange, brede, statafel. Zo opvallend en robuust zie je ze zelden.  Het heeft wat. We zaten een paar weken zonder, maar kijk eens daar hebben we Amstel weer. Voor 2 euro wordt een ruim vaasje voor je volgetapt. Vergis je niet, Door Inspanning Ontspanning is een club van naam in het noordelijk amateurvoetbal.  Nog geen 10 jaar terug speelde DIO nog in de 1e klasse. De toeschouwers blijven droog op een ruime tribune. En aan de overkant ter hoogte van de middenlijn staat een torentje met een radiokamer.

 

Hoog en droog.

Die is niet besteed aan de verslaggever van lokale radio Odrie. Hij leunt met de koptelefoon op in de drup, tegen een van de lichtmasten rond het hoofdveld.

 

Laag en nat.

Na 5 minuten spelen rent iemand langs met 2 vlaggen. Even dachten we aan een sfeeractie. Maar toen bleek dat aan de overzijde was vergeten de hoekvlaggen te planten. Het was arbiter Koops bij de inspectie vooraf kennelijk ontgaan. Tja, arbiter Koops. De spelleider zette vanmiddag vaker iemand op het verkeerde been dan alle aanvallers bij elkaar. Een vrije trap. Voor wie dan?  De ruime armgebaren waren vooral multi-interpretabel. Anders  gezegd: het kon alle kanten op. Niet ver voor rust bleek Koops ineens over arendsogen te beschikken. Hij zag als enige een terugspeelbal op de keeper. We pakken het boekje er even bij en zien toch echt dat er alleen sprake is van een terugspeelbal als de speler de intentie heeft om de bal terug te spelen op de keeper. Let op het woordje intentie. Niet dus. Het vroege Valentijn cadeau sloeg van dichtbij via de muur binnen. Volgende keer wel de arm in de lucht steken bij een indirecte, kreeg de scheids nog een tip mee voor de volgende keer. Zijn we eindelijk zo goed als compleet, zijn de supporters ineens zwak en misselijk. Zo ontbrak de vaste kern van het Bal Gehakt team. Voorzitter Michiel Smudde meldde zich spontaan als invaller. Maar zijn cryptische terugkoppeling vergt nog enige studie. Dit keer geen kwalificaties als te droog, te klein, lekker mals of te gaar. Nee, hij vond de bal beter dan de scheids. Laten we deze bijzondere vergelijking toch maar opvatten als een duim omhoog voor de kok. Omdat het maar bleef regenen werd er het nodige gevergd van de conditie van de spelers. Dat zat bij USV wel goed. Anders ben je vlak voor tijd niet in staat zo’n prachtige treffer te maken. Technisch volmaakte lichtvoetigheid in de zuigende modder van Oosterwolde. De thuisclub had op meer gerekend, maar toonde zich ook na afloop een prima gastheer. De schaaltjes met kaas, worst en pinda’s worden hier niet alleen geserveerd in de bestuurskamer, maar zijn er ook voor de gewone man in de kantine. Oosterwolde, vaak zullen we er niet meer komen.  Het is 6 jaar geleden dat het complete bestuur van zaterdagbuurman De Griffioen (2e klasse) opstapte nadat de leden het plan om samen te gaan met DIO wegstemden. Intussen lijkt een nieuwe poging  wel te slagen. Volgend seizoen zal alles nog bij het oude zijn, maar de verwachting is dat vanaf seizoen 20/21 de samensmelting rond is en er alleen nog maar op zaterdag wordt gevoetbald.  Waarmee een einde komt aan bijna 100 jaar zondagvoetbal in Oosterwolde.  Moeten we op zondag maar bij Donkerbroek gaan kijken, zuchtte iemand. Veel enthousiasme klonk nog niet door in zijn stem. Op de terugweg werden er dit keer geen fouten gemaakt. Een vlekkeloze rit. Reisgenoot en navigator van dienst Koop Krul, maakte een alerte indruk. Anders ga je me nog Koops noemen…

Met de groeten uit…Oosterwolde

(door Ben Schuurman)

 

 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!