Sponsoravond met Joop Munsterman; het uitgebreide verslag

Sponsoravond 10 oktober 2018.

Woensdagavond 10 oktober sprak Joop Munsterman bij USV voor sponsoren en andere genodigden. Een korte impressie was al te lezen op deze site.
Hier het hele verhaal, zoals opgetekend door Werner van der Veen.

Ook dit jaar stond de jaarlijkse sponsoravond in het teken van een bekende persoonlijkheid uit de sportwereld. Ondanks dat Joop Munsterman op 5 april 2012 ook al acte de présence had gegeven, toen samen met Jan Mulder, was er genoeg reden om Joop Munsterman nogmaals te vragen. In 2012 was Joop aanwezig als voorzitter van FC Twente. Nu zes jaar later komt hij praten over onder meer zijn vertrek bij deze club. Een afscheid die niet de schoonheidsprijs verdient en waar veel over gezegd en geschreven is. Als kop-van-jut kreeg Joop Munsterman veel over zich heen gestort maar kreeg echter weinig ruimte om zijn kant van het verhaal toe te lichten. De aanwezigen krijgen vanavond de kans om Joop het hemd van het lijf te vragen. Elk onderwerp mag aan de orde komen. Of het nu om de situatie rond FC Twente gaat of over het leven na het voorzitterschap. Joop Munsterman staat voor alle vragen open.

De avond wordt aan elkaar gepraat door Bert van Losser. Veel mensen in de oostelijke regio kennen hem als presentator van diverse programma’s bij RTV Oost. Daarnaast voorziet Bert van  Losser voor deze zender ook sportwedstrijden van commentaar. Een job die Bert ook vervult bij Fox Sports. Bert heeft een eigen bedrijf ‘Bert van Losser Media Producties’ en was tot voor kort ook als coach en trainer bij voetbalclubs betrokken. Een aangename verrassing was dat Bert voor deze avond
Jan van Staa mee had genomen. Jan van Staa is zijn hele leven actief met voetbal bezig geweest. Als jong jochie startte hij bij DOS. De oudere generatie voetballiefhebbers kunnen zich deze club vast herinneren van voor de fusie met Velox en Elinkwijk om daarna gezamenlijk verder te gaan als FC Utrecht. Jan maakte naam als voetballer bij FC Utrecht en Heracles. Na zijn voetbalcarrière werd Jan assistent-trainer, trainer, hoofd opleidingen en scout. Joop Munsterman en Jan van Staa hebben lang goed samen gewerkt totdat Joop opstapte als voorzitter. Jan van Staa volgde enkele maanden later. Echter was het vertrek van Jan niet vrijwillig te noemen. Verderop meer hierover.

1819 Munsteman van Losser

Jan Willem Wildeboer opende namens de sponsorcommissie van USV de avond met een woord van welkom aan de in groten getale opgekomen sponsoren en gasten. Al gauw geeft Jan Willem de microfoon over aan Bert van Losser. Bert nodigt de aanwezigen uit om actief mee te doen door vragen te stellen aan Joop. Terwijl Bert de zaal in kijkt herkent hij twee bekenden in het publiek: Herman en Yves Heskamp, respectievelijk oud-trainer en huidige trainer van USV. De carrière van vader en zoon passeert in vogelvlucht de revue. Ook is Bert nieuwsgierig naar de eerste ervaringen van Yves als trainer bij onze club. Yves steekt zijn bewondering voor de organisatie bij de club en de accommodatie niet onder stoelen of banken. Ook de start van de competitie stelt hem tevreden. “Maar om terug te komen op je uitnodiging aan het publiek”, komt Yves ter zake. ”Ik zou graag van Joop Munsterman willen weten waar het fout is gegaan bij FC Twente.” Het zal de lezer niet verbazen dat deze vraag bij veel mensen in de zaal leeft. “Ja, Joop, hoe heeft het zover kunnen komen?” richt Bert zich nu tot onze gastspreker. Een korte vraag waar een uitgebreid antwoord op volgde. Kort samengevat komt het er eigenlijk op neer dat onenigheid binnen het bestuur en ruzie met de KNVB de hoofdpijlers zijn. Nieuwe commissarissen wilden af van de jeugdopleiding, scouting en het beloftenteam uit de 1e divisie. Ook was er ruzie over het vrouwenvoetbal. Dat moest maar stoppen! Vrouwenvoetbal dat onder leiding van Joop geïntroduceerd werd bij FC Twente en zeer succesvol was: 5 keer landskampioenen 2 keer de beker, Champions League gespeeld tegen Barcelona en Bayern München zelfs verslagen! Voor 17.000 toeschouwers. Kijk maar eens wat er nu in het Nederlands elftal en in Europa speelt en afkomstig is van FC Twente!” De teloorgang van het vrouwenvoetbal bij FC Twente doet Joop pijn. “Kijk waar ze nu staan en waar we altijd stonden!”

De degradatie van FC Twente staat los van de crisis. “Het eerste jaar na de crisis wist FC Twente wel een eredivisiewaardig team op de been te brengen, dat als zesde eindigde in de competitie. Daarna is de klad in het samenstellen van een goede selectie gekomen.” Joop Munsterman, Jan van Staa en FC Twente supporters/kenners in de zaal delen hun zorg om het selectiebeleid van het afgelopen jaar. Denk aan de grote Spaanse invloed. Volgens Joop en Jan is het een rechtstreeks gevolg van het mes zetten in de jeugdopleiding en het goede scoutingsysteem. “De bezuinigingen werden zover doorgevoerd dat het fundament voor een gezonde voetbalorganisatie verloren ging. Mensen op de werkvloer moesten na jaren trouwe dienst vertrekken terwijl de nieuwe beleidsbepalers samen € 800.000,- per jaar opstreken en in dure auto’s reden. Aldo van der Laan en ik hebben al die jaren geen vergoeding gehad voor ons werk. Sterker nog….wij staken er miljoenen in. Je kunt wel 20 belangrijke ontslagen mensen in dienst houden voor het geld dat die heren opstreken!!” Het is duidelijk dat Joop zich het lot van de ontslagen medewerkers aantrekt. “Bezuinigen was nodig maar dit soort van bezuinigingen kost eerder geld dan dat het wat oplevert.” De verkeerde weergave van zaken zit Joop behoorlijk dwars. De houding van de KNVB bijvoorbeeld, die met puntenaftrek en boetes strooide. “Ten onrechte blijkt uit de uitspraken van het CAS sporttribunaal. Hoor echter niets over het teruggeven of terugvorderen,” uit Joop zijn verbazing en ongenoegen. Naar aanleiding van een vraag over het contract dat FC Twente is aangegaan met investeringsgroep Doyen Sports Investments reageert Joop Munsterman met een zucht. “Ook zo’n verhaal. Werd geheel uit z’n verband gerukt en gebruikt om FC Twente te schaden. Deze groep  investeerders heeft de voetbalwereld echt goed in kaart gebracht. Elke club en speler was bij hen in beeld. Ook de waarde van de spelers. Zij zagen dat FC Twente spelers verkocht voor hogere bedragen dan zij voor mogelijk hielden. Ook imponeerde de groei van FC Twente hen. Reden om contact met FC Twente op te nemen. Het was dus geen noodsprong van FC Twente. Het kwam goed uit want geen Nederlandse bank wil een voetbalclub werkkapitaal verstrekken; zij wel. Uit het contact vloeide een samenwerkingsverband voort. Uit uitspraken van het CAS sporttribunaal blijkt nu dat deze vorm van samenwerken rechtmatig is. De UEFA heeft de zaak verloren en dus lijkt FC Twente onterecht gestraft.”

Over de houding van de gemeente Enschede is Joop teleurgesteld. “Wij hebben in het verleden geld geleend voor een te hoge rente. Zes procent betaalden wij. Afgesproken was dat een deel van de rente opzij gezet zou worden en als een potje voor slechtere tijden voor de FC zou dienen. Het geld blijkt echter voor andere doeleinden te zijn gebruikt.” Onder voorzitterschap van Herman Wessels werd het faillissement uitgesproken. Joop heeft toen met Johan Plageman het plan ‘Twente in de steigers ‘ geschreven. FC Twente werd gered maar toen er met modder gegooid werd naar Herman Wessels heeft Joop zich ingezet om de oud-voorzitter via de
voordeur te laten vertrekken. Joop vindt dat mensen die zich met eer en geweten hebben ingezet voor de club en veel verdiensten hebben daar recht op hebben en geen trap na verdienen. Wrang is het om te zien dat het Joop zelf niet gelukt is om op die wijze te vertrekken. Dit ondanks het feit dat Joop Munsterman en Aldo van der Laan er samen meer dan 7 miljoen in hebben gestopt. “Wij leidden FC Twente van noodlijdende club naar het landskampioenschap en bouwden het nieuwe stadion.” Twee hoogtijmomenten in de historie van de club, die hoe tegenstrijdig het ook lijkt, tevens de teloorgang inluidden. Het kampioenschap zorgde voor euforie binnen de FC Twente gelederen. “Een euforie die nergens op gebaseerd was!” zegt Joop. “Met onze begroting hoorden wij te spelen om de vierde tot zesde plaats.” Supporters en vele mensen binnen en buiten de club dat anders. “Ik voelde dat mijn tijd erop zat. was de controle kwijt. Iedereen wist vanaf het kampioenschap hoe FC Twente gerund moest
worden. Ik heb me laten weerhouden om mijn gevoel te volgen omdat ik graag de Champignons League wilde meemaken. Bovendien was er de ineenstorting van de nieuwe tribune tijdens de bouw. Dat ongeval trof de club zozeer dat ik het moreel gezien niet kon maken om op dat moment te vertrekken.” Joop zwijgt even om te vervolgen. ”Weet je wat zo typerend is, in die tijd toen we top waren speelden we thuis tegen PSV of Ajax. We stonden met de rust met 1-0 voor. Toch klonk er gemor en gefluit vanaf de tribunes. We stonden notabene 2e. Onlangs speelde FC Twente in de Keuken Kampioen competitie tegen de PSV jeugd….stonden de mensen op de banken omdat ze nog gelijk wisten te spelen. Hoe vreemd kan het zijn in voetballand?”

“Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om kampioen te worden?” wil iemand in de zaal weten.
Daar blijken 3 x 3 jarenplannen achter te hebben gezeten met als laatste ‘working on a dream’. De titel zegt het al. Visie, strategie en operationeel plan waren daarin exact uiteengezet. Plannen die goed zijn uitgepakt. Joop Munsterman had het beeld van Manchester United voor ogen. In Engeland gold in die tijd dat de clubs uit Londen de dienst uitmaakten en alle wereldwijde aandacht op zich gericht zagen. Door de Londense ploegen af te troeven in de strijd om de Franse topspeler Eric Cantona verschoof de aandacht naar Manchester. Voeg daarbij coach Ferguson toe en de positieve gevolgen kennen we. “Zoiets moeten wij ook bij FC Twente doen”, was de gedachte. FC Twente streed tegen het juk van de Randstad: “Een speler en een trainer van naam. Na eerst Frank Rijkaard te hebben benaderd, deze zag FC Twente echter niet zitten, kwam Steve McClaren in beeld. Steve wees de uitnodiging om te komen praten niet af. Samen met zijn ouders en zijn gezin kwam hij FC Twente bezoeken en de omgeving verkennen. Het klikte. Steve wilde wel komen. Wij vroegen hem of het mogelijk was binnen onze mogelijkheden het kampioenschap te behalen. Eén van zijn voorwaarden was dat Kenneth Perez gehaald moest worden. Perez was ervaren en had nog honger. Kenneth wilde zo graag een keer kampioen worden maar moest bij Ajax weg. Voor FC Twente was Perez echter te duur. Ajax heeft hem toen overgedaan aan FC Twente terwijl Ajax de helft van het salaris voor z’n rekening nam. Dat is het ironische in de voetbalwereld. In dit geval bijvoorbeeld heeft Ajax ons kampioenschap mede gefinancierd.”

Het eerste jaar ging goed. FC Twente werd tweede. Het tweede jaar vervulde Steve McClaren zijn met een jaar verlengde missie en werd FC Twente kampioen. FC Twente was gelukkig met de keuzes van trainers. Nadeel was dat mannen als Fred Rutten. Michel Preud’homme en Steve McClaren vroegtijdig vertrokken. Allen trainer van het jaar geworden. Het vertrek van deze trainers werd wel financieel gecompenseerd. Joop roemt ook het scouting-team van de Tukkers in die tijd. Denk aan Tadic en Zyjech. Beiden hebben bij FC Twente gespeeld. “De doorverkoopclausule van Zyjech was echter een lachertje. Vooral omdat het verkoopbedrag ook al matig was. Normaal beding je dan een percentage van 30%. FC Twente laat zich ingeval van doorverkoop afschepen met 1 miljoen euro. Dat is nou precies wat zo jammer is. Die kennis is de deur uitgezet bij FC Twente.”

Niet alles wat er onder het voorzitterschap van Joop Munsterman gebeurde was een succes. Joop noemt de aankoop van Luc Castaignos een misser. Ook het vertrek van Rob Wielaert in 2009 was een leermoment. Die had een transferbedrag laten opnemen in zijn contract waardoor hij voor een appel en een ei naar Ajax vertrok. “Clubs azen op buitenkansjes. Wanneer je daar niet alert op bent, kost dat veel geld. Niet dat ik het Ajax heb kwalijk genomen hoor. Het is hun goed recht en zo werkt het nu eenmaal in het voetbal. FC Twente heeft daar ook gebruik van gemaakt met bijvoorbeeld het aantrekken van Kamohelo Mokotjo van PEC Zwolle. Wanneer je als club wilt groeien moet je zoveel mogelijk van dit soort clausules af zien.”

Jan van Staa heeft zo nu en dan iets aangevuld of een korte opmerking geplaatst. Reden voor iemand uit het publiek om Jan naar zijn ervaringen te vragen. “Wat ik in die tijd bij Joop zo prettig vond was dat Joop een visie had en daarvoor stond via een strategie. Zijn kracht was dat hij mensen enthousiast kon maken en operationeel vertrouwen gaf, waardoor er ruimte was om je taak op je eigen manier in te vullen. Natuurlijk binnen de kaders van het totale plan dat er lag.” Jan zwijgt even: “Kijk het verschil illustreert zich het beste in de manier waarop ik ben ontslagen. Ik kwam terug met een jeugdteam van een toernooi in het buitenland. Wij werden als groep jeugdtrainers bij elkaar geroepen en kregen te horen dat de jeugdopleiding anders zou worden georganiseerd en dat er geen plaats meer was voor de zittende mensen. Geen persoonlijk gesprek maar een algemene mededeling met al mijn mensen erbij. Langzaam drong het tot mij door dat ook ik ontslagen was. Een man als Joop zou dat heel anders doen. Ik vind dan ook dat hij verdient om door de voordeur te vertrekken.” Hiermee verwijst hij de eerder gemaakte opmerking over de vorige voorzitter Herman Wessels.

1819 Munsterman van Staa

Joop vind het pijnlijk dat hij is afgeschilderd als een autoritaire leider terwijl hij veel meer een dienende leider is. Hij heeft bijvoorbeeld Jan van Staa nog nooit gezegd hoe hij zijn taak moest uitvoeren! Jan beaamt dat en vertelt over de vrijheid die hij genoot onder Joop. Van Staa denkt dat FC Twente er wel weer bovenop komt. Promotie dit jaar is nog geen must, maar het mag niet te lang duren. Met zo’n budget moet hun selectie gewoon beter zijn dan die van de concurrentie. ”Dan te bedenken dat FC Twente een voorbeeld club was. AZ en Feyenoord kwamen in Enschede kijken hoe FC Twente het deed qua exploitatie. Nu zijn clubs als PEC Zwolle en Heracles FC Twente voorbij. Kijk naar het jeugdvoetbal en het damesvoetbal!” Na een korte stilte voegt Joop toe: “Met een goede aanpak kan de schade hersteld worden. Het stadion moet zo snel mogelijk eigendom worden zodat er een ruimer voetbalbudget komt; de hypotheek verdwijnt immers.

Over 2015. “Dat jaar moesten we zien door te komen, maar toen begonnen de ruzies met Aldo van der Laan en mij enerzijds met de rest van de commissarissen die echt geen notie hadden van betaald voetbal. Onze zo gehoopte strategische aansluiting met Ajax PSV en Feijenoord in een top 6 werd zo onmogelijk.” “Jullie betaalden veel te hoge salarissen!” klinkt het verwijtend uit de zaal. “Dat hoor ik meer maar je kunt dat zo niet stellen. De jaarkosten zijn een optelsom van afschrijving op transfersommen en salaris. De balans maak je op na verkoop. Ook voor trainers. Onze trainers bijvoorbeeld zijn vroegtijdig tegen afkoopsommen vertrokken. Co Adriaanse heeft geen afkoopsom gehad bij zijn vertrek. De jaarkosten bleven gelijk omdat Schreuder het overnam zonder salarisverhoging Het salaris van Marc Janko kon hoger zijn omdat wij geen transfervergoeding hoefden te betalen. Het daarvoor gereserveerde geld kon in het salaris geïnvesteerd worden waardoor FC Twente voor Janko aantrekkelijk werd. Alfred Schreuder heeft de taak van hoofdcoach een tijd uitgevoerd voor zijn salaris dat hij als assistent ontving. Helaas worden er zaken geroepen door mensen die geen inzicht hebben of bewust onrust willen stoken.“

Nog een vraag: “Als ik je hoor praten heb ik het gevoel dat jezelf vindt dat je geen blaam treft.” Een zucht. “Dat is natuurlijk niet zo. Als voorzitter ben ik altijd verantwoordelijk. Dat moge duidelijk zijn. Natuurlijk heb ik fouten gemaakt maar jullie vragen naar mijn beleving van die periode. Wat ik mijzelf kwalijk neem is dat ik de ‘Munsterman-moeheid’ van sommigen niet heb aangevoeld en dat ik niet eerder ben gestopt. Maar tja, na dat stadionongeval vond ik dat ongepast. Elk jaar krijg je meer vijanden in een club. Als een klus niet naar een sponsor gaat maar naar een concurrent van hem, heb ik dat gedaan. Zoiets wordt op een verjaardag met 20 mensen gedeeld en je hebt er 20 vijanden bij. Dat maal 13 dienstjaren en tel uit je verlies als mens!”

De vraag of Joop nu in zijn nieuwe zakelijke carrière hinder ondervindt van de laster tegen hem, doet Joop even zwijgen. “Nou eigenlijk niet.” begint hij aarzelend. “Niet iedereen gelooft wat er geschreven wordt. Mensen worden zich steeds bewuster van hoe naar ons toe het machtsspel gespeeld is binnen FC Twente. Vanuit supporterskringen ben ik altijd positief benaderd. Hartverwarmend was dat. Evenals uit de besturen van de businessclubs. Nee zakelijk geen enkele last gehad….nee, ik ervaar veel meer dat er sprake is van ‘gunning’! Ik heb dan ook 3 mooie bedrijven kunnen opzetten die het goed doen. Daar heb ik nu tijd voor. Erg leuk. Soms denk je dan: al die onbetaalde tijd die je in FC Twente hebt gestoken maar ja: het was ook een superleuke tijd.”

De avond is omgevlogen. Lang niet alles wat gezegd is heb ik in dit verslag kunnen verwoorden. 
Gelukkig kan ik na afloop Joop nog even spreken. Jan Willem Wildeboer bedankt onze gasten en spreekt zijn waardering uit voor de wederom prima verzorgde catering door restaurant Puik. Na afloop neemt Joop ruim de tijd om in gesprek te gaan met de aanwezigen. Het kost dan ook enige moeite om hem te isoleren zodat we even rustig verder kunnen praten. Er is vanavond genoeg gepraat over de situatie bij FC Twente. Ik ben dan ook meer geïnteresseerd wat de hele situatie met hem en zijn omgeving heeft gedaan. “Toen ik meer tijd naast mijn werk voor voetbal nodig had, hebben wij dat thuis besproken. Het gezin gaf mij de ruimte om gemiddeld 12 uur 7 dagen per week bezig te zijn. Achteraf belachelijk natuurlijk. Marthe mijn dochter merkte lief op dat zij wel voor mama zou zorgen!” Joop glimlacht minzaam “Natuurlijk raakt je zoiets. Mijn gezin is echter gewend aan het feit dat ik lang werk en soms negatief word benaderd. Dat was in de tijd bij Wegener niet anders. Ik heb vanuit mijn functie soms maatregelen moeten nemen die sommige (ex)werknemers in die bedrijfstak mij niet in dank hebben afgenomen. Het is wel erg dat als je zo hebt geknokt voor je journalisten tegen ‘die Engelsen’, dat een van hen dan in het journaal roept dat je het bedrijf slecht hebt achtergelaten. Met een bruto winst van 102 miljoen euro, in Nederland notabene. Ja, dat is kwalijk. De situatie rond FC Twente schonk de gelegenheid aan velen om wraak op mij te nemen. Als je weet hoe de media in dit tijdsgewricht moeten werken, tsja. Mijn vrouw en kinderen weten dat ook en negeren over het algemeen de media. Nu, maar ook toen er succes was. Sommige media framen je omdat de waarheid niet altijd interessant is. Het zij zo!”

Ik kijk Joop aan. “Dat betreft niet alleen de sport. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld politiek. Een trieste en beangstigende situatie!” merk ik op. Joop knikt: ”Dat merk ik soms ook in de contacten die ik heb. Belangrijk is het dat je in jezelf gelooft en weet waar je voor staat. Dan kan de buitenwereld je echt niet raken. Ze kunnen je wel even pijn doen, maar nogmaals, het zij zo. Hebben zij ook even hun plezier. Ik ben een gelukkig, blij en tevreden mens. Bij sommige van die ‘framers’ vraag ik me dat echt weleens af. Denk aan die veelbesproken euthanasiezaak van een paar jaar geleden. Vanwege alle ophef pleegde de huisarts zelfmoord, maar later werd hij vrijgesproken.”

Joop is van schoonmaker bij Wegener opgeklommen tot CFO. “Lijkt op een Amerikaans succesverhaal.” Joop lacht het weg. “Kijk als student ging ik bijverdienen. Toevallig als schoonmaker bij Wegener. Door mijn studie kreeg ik daar andere mogelijkheden aangereikt. Het werk vroeg steeds meer van mij. Op een gegeven moment heb ik moeten kiezen tussen werk of universiteit afmaken. Ik heb toen mijn opleiding niet afgerond.” Wanneer Joop terug kijkt op zijn loopbaan ziet hij dat hij door de vroege dood van zijn moeder mensen wilde verbinden. Al snel zat hij in een leidinggevende positie met alle verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Het nemen van beslissingen bijvoorbeeld, waarbij de toekomst van mensen en gezinnen op het spel staat, heeft Joop steeds bewuster van zijn verantwoordelijkheden gemaakt. Joop vond het moeten ontslaan van mensen het moeilijkst. Vooral wanneer het werknemers betrof die goed functioneerden en jaren voor het bedrijf klaarstonden. 
“Je moet Joop ook nog vragen hoe hij het vindt dat zijn dochter bij Ajax voetbalt, dat werd mij in de kantine gevraagd.” Joop lacht. “Hartstikke mooi hoor maar ze is eerst naar Everton gegaan. Daar een fijne periode meegemaakt. Daarna pas is ze naar Ajax gegaan. Ze wilde niet rechtstreeks van FC Twente naar Ajax. Ik kom daardoor regelmatig bij Ajax.”

Nu wil ik natuurlijk weten hoe ze bij Ajax op Joop Munsterman reageren. “Prima, ik kom er graag en voel me daar zeer, zeer welkom.” Dit verbaast mij wel een beetje maar Joop zegt: “het zijn niet PSV en Ajax die leedvermaak hebben gehad. De kleinere clubs hadden veel meer belang bij de degradatie van FC Twente. Denk alleen maar aan de vrijkomende tv-gelden. Pfff 6.5… miljoen verdelen met elkaar.”

Sinds 25 mei 2018 is Joop erevoorzitter van de voetbalvereniging ATC ‘65 uit Hengelo. “Een mooie tijd gehad daar. De functie gaf veel minder spanning doordat de verantwoordelijkheden anders waren. Mooi om als voorzitter mee te werken aan de groei van ATC ‘65. Van de 6e naar de 1e klasse in 7 jaren. Fijn om dan voorzitter te zijn. Heb al met al toch het geluk gehad om 6 keer met ATC ’65 kampioen te worden en bij FC Twente 1 keer met het eerste, 5 keer met de vrouwen, 2 keer met de mannenbeloften en 2 keer met de vrouwenbeloften. Dan mag je niet klagen.”

Ik heb het gevoel dat we nog uren kunnen praten maar de tijd dwingt ons tot een afronding. Mensen komen binnen om afscheid van Joop te nemen. Morgen moet er weer gewerkt worden. Joop kijkt op zijn horloge. “Ik wil eigenlijk ook wel weg. Heb je genoeg informatie?” vraagt hij mij. Ik knik. Informatie heb ik voor dit verslag meer dan genoeg. Als mensen meer over Joop Munsterman willen weten, dan moeten ze het boek Rood Bloed van Frank Krake maar lezen, schiet het door mijn gedachten. 

Ik schud Joop de hand en fiets naar huis. Het beeld door de media gecreëerd is op zijn minst aan het wankelen gebracht. Maar ja waarheid wordt ervaren vanuit ieders zijn eigen perceptie. Oordelen heeft dan ook weinig zin.

Verslag en interview: Werner van der Veen 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!