Albert Voorhorst: Een bijzondere supporter in het zonnetje gezet.

Misschien heb je het al gelezen in het fraaie zomernummer van clubblad de USV’er.  Zo niet, dan is dit alsnog uw kans het verhaal te lezen van bijzondere supporter Albert Voorhorst uit Zwartsluis. 

 “Wil jij aanwezig zijn bij onze thuiswedstrijd tegen Gieten? De bedoeling is dat er een supporter even in het zonnetje wordt gezet.” Niet zomaar een supporter maar een supporter die al 65 jaar USV door dik en dun steunt. Als het enigszins kan bezoekt deze supporter alle thuis- en uitwedstrijden. Het betreft Albert Voorhorst. Albert heeft zelf amper gevoetbald. Problemen met zijn voeten speelden hem parten om zelf actief van het spelletje te genieten. Een enkele wedstrijd op de lagere school tijdens een schooltoernooi kan Albert zich nog herinneren. “Heb ik nog gescoord ook!” laat Albert mij later met glunderende oogjes weten. De problemen met zijn voeten heeft Albert niet weerhouden om van het voetbalspel te genieten. Dan maar kijken. Op zich al reden genoeg om deze man eens centraal te stellen. Maar er is nog meer wat deze vorm van supporter zijn zo bijzonder maakt. Albert werd op 25 november 1944 geboren en woont al 50 jaar in Zwartsluis. Dit kon en kan echter Alberts liefde voor USV niet beteugelen.

Nieuwsgierig ging ik die zondag op pad richting sportpark Hulsterlanden. Ik was er al vroeg. Mede doordat Nelleke, mijn vrouw, als verzorgster van de spelers op de bank plaats zou nemen werd het USV gebeuren weer eens anders beleefd dan alleen vanaf de zijlijn. Daar waar Nelleke een ‘zware’ middag had, veel blessures en haar reputatie als geluksbrengster ging door de nederlaag van onze jongens ook nog aan diggelen, beleefde ik een bijzondere middag. Het begon al om ongeveer 13.00 uur. Albert, zijn vrouw en zoon John werden door Daniëlle Vlierman ontvangen in de bestuurskamer.  Albert blijkt een gezellige prater te zijn en het valt op dat hij een enorme hoeveelheid parate kennis heeft die hij graag deelt. De familie Voorhorst zal voor de ouderen onder ons geen onbekende familie zijn. De vader van Albert was als sluiswachter een bekende persoon in het dorp Hij beheerde en was verantwoordelijk voor de sluis bij de Lichtmis, Sluis 3 (naamgever van het huidige gezondheidscentrum in Nieuwleusen) en Sluis 4. De moeder van Albert was brugwachtster. Volgens Albert beschikt museum het Palthehof nog over foto’s uit die tijd. Leuk vond Albert het om te horen dat het Palthehof beschikt over de originele sleutel van het brugwachtershuisje.

Albert is opgegroeid aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen. In die tijd heette dat nog Den Hulst. “Tegenover café de Unie woonden wij. De huidige bewoners van mijn ouderlijk huis zijn ook USV'ers!” Café de Unie was een plek waar USV’ers graag kwamen. In die tijd beter bekend als café Vonder. Evert Vonder was nauw betrokken bij USV. Vonder was hun buurman en nam Albert vaak mee. “In de buurt woonden meer USV’ers. De familie Boschman. Hun dochter woont nu met Siem in mijn ouderlijk huis.” Albert bezocht de lagere school toen die nog op de plek stond waar nu de BAM aan de Den Hulst  is gevestigd. Achter de school lag het voetbalveld van USV. “Ik kan mij mijn eerste wedstrijd nog goed herinneren, die ik heb gezien. USV voetbalde in Balkbrug tegen R.O.H.D.A. Dit was tegen een team van wat nu Veldzicht heet. Wij wonnen met 7-1!” Later is Albert ook lid geworden van USV en later ook van de supportersvereniging. “Ik weet nog goed dat Klomp, de penningmeester die ook aan de Backxlaan woonde, de contributie inde. Vijf gulden per jaar!”

Nadat de Dedemsvaart in 1953 gedempt was is de vader van Albert overgeplaatst naar Zwartsluis. Albert was 20 jaar oud en had nog maar net verkering. Hij verhuisde toen maar mee naar Zwartsluis. Albert werd altijd opgehaald voor de voetbal door zijn vriend Albert Prins. Later namen de zonen vader mee naar wedstrijden van USV. “Vanaf 1995 ben ik met mijn vader meegegaan”, weet John zich nog goed te herinneren. De zonen Martin en John hebben de liefde voor USV met de paplepel ingegoten gekregen. Ondanks dat John in Zwartsluis woont en Martin in Hattem, hebben beide mannen bij USV gevoetbald. Albert heeft drie kinderen. Naast de beide jongens is Albert trots op dochter Anneke. Zij woont in Zwolle. Door onder andere zijn werk is Albert in Zwartsluis blijven hangen. Ondanks dat Albert met veel plezier in Zwartsluis woont zou hij nu graag terug willen keren naar Nieuwleusen. “Ik heb in Zwartsluis nooit een voetbalwedstrijd bezocht of het moest zo wezen dat USV daar toevallig speelde. Keken de mensen mij vreemd aan wanneer ik dan voor USV juichte.” lacht Albert. Een paar jaar geleden heeft Albert de mogelijkheid om te verhuizen naar Nieuwleusen nog weer eens onderzocht. “De crisis op de huizenmarkt was toen de grootste spelbreker!”

Ik verbaas mij over het geheugen van Albert. Feilloos weet hij namen van spelers op te noemen van een foto uit 1953. Verbaasd kijkt hij mij soms aan wanneer een naam mij even niets zegt. “Ik heb mijn eerste zakcenten verdiend bij zijn opa!” Albert wijst naar onze grensrechter. “Kun jij je dat nog herinneren dat Kamerman met melk langs de deur kwam?” Ik kan mij de SRV wagen nog wel herinneren. “Dat was de zoon. Die heeft het van zijn vader overgenomen!” Het gesprek vindt plaats voor en tijdens de voetbal. We hebben op de tribune plaatsgenomen, zijn in de rust koffie gaan drinken in de bestuurskamer. Te lang blijven zitten zodat we wat later bleek, de winnende goal van onze tegenstanders misten. Zo nu en dan concentreerden we ons op het voetbal. Albert kent alle spelers van naam. “Dat is de zoon van die en dat is zijn opa.” Albert doet goed zijn best om mijn kijk op de USV familie te verdiepen. “Heb je nog bijzondere ervaringen die je wilt delen?” Albert heeft niet lang tijd nodig om na te denken. “Het jaar 1980 was bijzonder. Kampioen worden in een beslissingswedstrijd op neutraal terrein in Hattem. De tegenstander was KHC. Er was wel 3000 man aan publiek aanwezig.” Leuk vond Albert ook dat hij in 1993 te gast was bij radio Nieuwleusen.

Alsof het de dag van gisteren is herinnert Albert zich zijn vijftigste verjaardag. Zijn zonen hadden een USV shirt gekocht en voorzitter Gerard Kamperman had ervoor gezorgd dat alle spelers van het eerste er een handtekening op hadden gezet. Het shirt wordt nog steeds als een relikwie bewaard. In de rust zou Albert op het bordes gehuldigd worden. Gezien de drukte op het bordes werd hier van afgezien. “Misschien is het beter om na de wedstrijd je op het veld te huldigen?” stelt Daniëlle Vlierman namens USV voor. “Op het veld?” Alberts ogen glunderen. “Mag Sander Schaeffer daar dan ook bij zijn?” Daniëlle knikt maar kijkt hem vragend aan. “Sander is mijn favoriete speler!” Deze opmerking verklaarde alles. Natuurlijk was Sander bereid om bij dit heugelijke moment aanwezig te zijn. Daniëlle overhandigde, na een woord van bewondering en waardering te hebben uitgesproken,  Albert een USV herinnering. Hiermee was het gebeuren niet afgesloten. In de bestuurskamer werd nog een hapje en drankje genuttigd. Ook hier heeft Albert vast nog vele wetenswaardigheden met zijn publiek gedeeld. Ik had genoeg gehoord en ben naar huis gegaan. Het was tijd voor mij om alle informatie te ordenen en uit te werken. Het was een prachtige middag en bijzonder om mee te maken. Albert wij wensen jou en je gezin al het beste toe en natuurlijk wensen wij je nog vele jaren te mogen verwelkomen bij USV.

(door Werner van der Veen)

De familie Voorhorst: USV'ers in hart en nieren.

 

 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!