Hartelijk weerzien na lange afwezigheid.

Best wel vreemd om op 1 juli een heropening mee te mogen maken. Dan heerst er over het algemeen juist rust bij ons USV. Het seizoen zit erop. Zoals we allemaal gemerkt hebben was het seizoen 2019/ 2020 voor USV een meer dan vreemd jaar. Helaas geldt dat niet alleen voor onze vereniging. Alle verenigingen, bedrijven, scholen enzovoort hebben dat aan den lijve ondervonden en ondervinden het (soms) nog. Gezinnen en mensen werden geïsoleerd. Angst werd verspreid over ons dorp, land en de rest van de wereld. Het begon ver van ons bed, maar de geruchten werden deels ingehaald door de werkelijkheid. Ons land kwam in de greep van het coronavirus. Ik wil het niet over het medische probleem en de politieke invulling hebben. Daar is dit platform niet voor gemaakt. Bovendien is het nu tijd om al die veroorzaakte ellende te transformeren. Waar kan je dan beter zijn dan bij USV?

De vereniging heeft zich tijdens de lockdown ingezet om contacten te onderhouden. Zo kregen onze oudere leden en supporters een hart onder de riem gestoken. Een heerlijke roombotercake door bakkerij Timmer gebakken, werd door de Supportersvereniging overhandigd. Even laten voelen dat ondanks het isolement waarin velen verkeerden de club wel aan hun denkt. Een mooi gebaar natuurlijk. Onze jongste leden mochten op een gegeven moment weer trainen. Enkele weken konden de kabouters slechts genieten van het voetballen. Toen gingen de velden weer ‘dicht’. Nu voor het zomerse onderhoud. De Supportersvereniging meende dat het goed is om onze jongste leden niet met lege handen naar huis te sturen en gaf ze een mooie USV legpuzzel mee. Zo zijn ze tijdens de zomervakantie toch nog verbonden met USV.

Daar waar voor vele vrijwilligers een leegte ontstond gold dat niet voor alle vrijwilligers. Graag leg ik hier even de nadruk op. Het bestuur heeft de handen vol gehad om festiviteiten te annuleren, plannen zoals de nieuwe aanbouw te parkeren, toernooien te cancelen enzovoort. Er viel veel te regelen maar het bestuur zou het bestuur niet zijn wanneer ze ook niet zouden organiseren. De traditie om elk jaar aan het eind van het seizoen door middel van een feestavond alle vrijwilligers in het zonnetje te zetten om ze te bedanken voor hun inzet, was er dit jaar ook bij ingeschoten. Het voelde als een gemis. Per slot van rekening draait onze vereniging bij de gratie van vrijwilligers. Van bestuur tot leiders, van kantinebezetting tot het organiseren van acties. Zowat al het werk dat binnen de vereniging wordt verricht wordt door vrijwilligers uitgevoerd. Het bestuur meende dan ook, toen er eindelijk groen licht kwam voor verenigingen om kantines weer toegankelijk te maken, de eerste de beste dag te gebruiken om de vrijwilligers toch nog een gepaste blijk van waardering te geven.

Woensdag 1 juli 2020 werd daardoor best een bijzondere dag. Het elkaar gemist hebben was voelbaar aanwezig. Gekscherend maar met een serieuze ondertoon werd er gezegd: “Zo, eindelijk weer thuis.” Zo voelde ik dat ook. Bij aankomst was het gevoel al aanwezig. Ik sloot achter een rij wachtenden aan. Allemaal bekenden of minimaal bekende gezichten. Een uitgelaten sfeertje. Mensen genoten zichtbaar van het weerzien, het weer ‘op’ de club zijn. Ik keek langs de rij en zie een tafel met bestuursleden.  Wanneer iemand zich meldt duiken ze een doos in om een mooi blauw badlaken tevoorschijn te toveren. Het is nog een hele administratie. Want het is niet zomaar een badlaken. Maar eentje met je naam erop en de tekst: Supervrijwilliger van USV. Een persoonlijke en unieke uiting van waardering. ‘Supervrijwilliger’? Super? Langzaam dringt het woord tot me door. Bij ons thuis zijn we alle vier betrokken als vrijwilliger bij ons clubje. We vinden dat normaal. Een vereniging is geen commercieel bedrijf! Het valt en staat bij de inzet van zijn leden. Wij hebben altijd tegen onze jongens gezegd dat lid zijn van een vereniging meer is dan alleen het bedrijven van de sport. Wanneer je dan een badlaken krijgt uitgereikt waarop staat ‘Supervrijwilliger’ is dat best een moment dat me raakt. Iets normaals dat als super wordt ervaren en dan ook nog uitgereikt door Supervrijwilligers!

Tijdens zijn toespraak legt Michiel de nadruk op het belang van vrijwilligers. Het doet hem zichtbaar deugd dat de opkomst weer ouderwets groot is. Gelukkig werkt het weer mee en biedt het Henk Wink Court genoeg ruimte om de voorwaarden van samenkomst in acht te nemen. Onwennig dat wel. Want zo zijn we het niet gewend om met elkaar om te gaan. Het voelt onnatuurlijk en misschien is dat ook wel zo. Vooral wanneer je elkaar wat beter kent. Samen hebt gevoetbald, samen in een bestuur of commissie zit…..afstand voelt dan raar.

Michiel deelt over de afgelopen periode wat ze als bestuur hebben gedaan. Zeker geen somber verhaal. Daar had ik eigenlijk wel wat rekening mee gehouden. Maar gelukkig hoorde ik veel positieve geluiden. Bijvoorbeeld hoe snel er geschakeld is om evenementen niet zonder meer van de agenda te poetsen maar om ze te verschuiven. Helaas geldt dat niet voor voetbaltoernooien. Die kunnen niet ingehaald worden maar ons 90-jarig jubileumjaar wel. “We noemen het dan gewoon ons 91-jarig jubileumjaar. Wat maakt het uit?” lacht Michiel. “Zonde om de mooie ideeën die er liggen niet uit te voeren.” Ondanks dat de plannen om de uitbouw te verwezenlijken even zijn opgeschort wordt de renovatie van de bestaande kleedkamers wel zo snel mogelijk doorgepakt. Daarnaast had Michiel nog een bijzondere mededeling. USV is niet alleen een voetbalvereniging meer! De vereniging heeft een andere tak van sport in de armen gesloten. Biljartvereniging de Brouwerij en USV hebben elkaar gevonden. De biljartvereniging gaat verder onder de naam BV USV/ de Brouwerij. Michiel is blij met deze ontwikkeling. In het licht om nog meer te willen betekenen voor de samenleving in Nieuwleusen noemt hij ook het project ‘de derde helft’. USV is benaderd door de ouderenbond om recreatieve activiteiten te gaan organiseren voor de oudere bewoners van Nieuwleusen. Ondanks dat de afgelopen periode niet gunstig was, is Michiel positief over de voortgang van het project.

Na de speech is er gelegenheid om de koffie weg te spoelen met een drankje en een praatje te maken met al die bekenden. Het valt mij op dat de mensen die ik spreek allemaal het contact met elkaar hebben gemist. Huwelijken die plaats hebben gevonden, kinderen die geboren zijn. Natuurlijk werd dat wel gecommuniceerd via de social media maar nu kon je elkaar ook face to face feliciteren. Het in persoon bij elkaar zijn voelt toch anders. Voetbal spelen of kijken is een sociaal gebeuren. “Misschien is dat wel het positieve van deze pandemie”, hoorde ik iemand zeggen. “We wisten niet anders, we vonden het allemaal maar zo gewoon! Nu hebben we kunnen voelen hoe het gewone eigenlijk heel bijzonder is. Laten we dit nooit meer vergeten!”

Tekst: Werner van der Veen.

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!