• In memoriam Marinus Mijnheer (1947 – 2022)

 • foto Marcel van Saltbommel

  April 2003: Door de reorganisatie van de velden op sportpark Hulsterlanden komt er naast het clubgebouw en achter de speeltuin een ruimte braak te liggen. Ideaal voor een geasfalteerd boardingveld, droomt USV. Maar de penningmeester wijst op het kostenplaatje. Want er is meer aan de hand. De beruchte legionellabacterie heeft het meer en meer voorzien op natte ruimtes in sportaccommodaties. En een keuring wijst uit dat het al meer dan 20 jaar oude leidingensysteem bij USV gevoelig is voor deze bacterie. Complete vernieuwing is noodzakelijk. De club staat voor een zeer forse investering. Met ook de wens voor een boardingveld nog steeds op de waakvlam, wordt voor de 3e keer besloten een zogenaamde superverloting te organiseren. Vooraf is er de nodige scepsis over de kans van slagen van deze verloting. Maar dankzij het enthousiasme van de lotenverkopers worden liefst 600 loten aan de man gebracht. Ondanks deze financiële opsteker is er nog steeds een flink gat om het asfaltveld te realiseren. Waarna de Supportersvereniging besluit het plan te omarmen. En krijgt hierbij de onmisbare hulp van Marinus. Werkzaam in de wegenbouw pakt hij een vooraanstaande rol in het project. Als geen ander weet hij met zijn kennis, kunde en contacten van de hoed en de rand in de asfaltbranche. Waarmee Marinus letterlijk en figuurlijk een van de grondleggers is van het boardingveld. De asfaltvloer ligt er vandaag nog steeds en na de overkapping is het boardingveld meer dan ooit een van de grote blikvangers op sportpark Hulsterlanden.   

  November 2018: Mildam, bij Heerenveen. Aan de Tjonger. Het dorp is geen trekpleister voor een leuk zondagmiddagje uit. En vandaag al helemaal niet. Het is er ijskoud. De straffe wind jakkert vanaf een zwarte maïsakker zo het sportpark op. USV moet er voetballen tegen de plaatselijke favorieten. Marinus is er ook, samen met zijn vaste voetbalvrienden. Koud hè? Gauw de jas aan, rits dicht, kraag hoog op. Maar bij Marinus zit het allemaal niet comfortabel. Al snel wordt duidelijk waarom. Hij heeft bij vertrek de jas van Aly van de kapstok geplukt en in de kofferbak gegooid. Het voorval zorgt voor de nodige hilariteit in de kantine van Mildam. Daar is ook de redding nabij. Want ook Gerrit Kragt heeft de reis naar Friesland ondernomen. En laat weten niet van plan te zijn om met dit weer zijn warme plaats achter het raam van de kantine te verlaten. Zodat Marinus met de jas van Gerrit om de schouders de wedstrijd langs de lijn kan bekijken. Niet dat deze wel helemaal gegoten zit, maar Marinus heeft nu toch iets meer armslag. De uitslag? Verloren met 1-0. Een paar kleine kansjes, het paste allemaal net niet in Mildam, zeg maar.  

  De actieve voetbalcarrière van Marinus bij USV was niet van lange duur. Een slepende knieblessure was hiervan de oorzaak. Waarna hij zich verdienstelijk maakte als jeugdleider. Tot kort voor zijn ziekte was Marinus als supporter langs de lijn te vinden. Hij legde af en toe een kaartje bij USV en was een trouw bezoeker van de door de Supportersvereniging georganiseerde bingoavonden. Na zijn pensionering trad Marinus toe tot de onderhoudsploeg van USV. Samen klussen op vrijdagmiddag om het sportpark pico bello en speelklaar te maken voor de wedstrijden van het komende weekend. Waar Marinus met kalk zijn handtekening zette in de vorm van kaarsrechte witte lijnen op de velden. Een visitekaartje. 

  Zaterdag kwam in de loop van de dag bij USV het droevige nieuws binnen van het overlijden van Marinus. Aan de stamtafel werden allerlei herinneringen opgehaald. Zoals die van het boardingveld, die jas in Mildam, die mooie witte lijnen. 

  We wensen Aly, Carl & Esther, Tanja & Roland, kleinkinderen, familie en vrienden heel veel sterkte met dit grote verlies.  

  (door Ben Schuurman)

  Afscheid en condoleance

  Op donderdag 24 maart is er van 19.00 tot 19.30 uur gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren  in Uitvaartcentrum Nieuwleusen, Ds. Smitslaan 14.