• In memoriam Bertus Brasjen (1953 – 2021)

 •  

  Nee, spits Bertus werd op zondagmorgen voor een trainingspartijtje van de overige senioren niet als eerste gekozen. Een diepe bal op hem had weinig zin. Een hoge voorzet ook niet. Dat wist Bertus zelf ook. In het partijtje stond hij dan ook rotsvast geparkeerd vlak voor het mini-doeltje van de tegenpartij. Op die paar vierkante meter ontwikkelde hij een geheel eigen neusje voor de goal. Scoren door een afzwaaier nét met zijn grote teen van richting te veranderen. Of het laatste zetje te geven na een driedubbele kluts. Of soms onnavolgbaar uit een onmogelijke hoek. Daar kon Bertus oneindig van glimmen. Zeker als het de winnende was. Kwam je uren later Bertus tegen op het toilet en werd het huzarenstukje nog maar eens uitgebreid geanalyseerd. Zag je ‘m? Wát een goal. Ik raakte hem precies goed. En als Ajax dan ook nog won, kon de dag van Bertus niet meer stuk.

  Na zijn actieve voetbalcarrière werd Bertus leider. Samen met zijn vrouw Gerrie. Bertus deed de coaching, Gerrie het papierwerk. Het was een bijzonder hecht team. Van broers, neven, zwagers, goede vrienden. Veel te vroeg overleden zoon Bennie en neef Jacob schoten het team naar vele overwinningen. De kenners langs de lijn waren het erover eens. Beide schutters zouden bij USV hogerop kunnen spelen. Misschien wel in het eerste, in elk geval in het tweede. Toch kozen ze steeds voor de warme vleugels van Bertus en Gerrie en de gezelligheid en sfeer binnen het team. Het team dat met dezelfde overgave meedeed aan het Combitoernooi. Of het Dartstoernooi. En vergeet de bingoavonden niet.   

  Velen zullen Bertus ook herinneren als ‘tv-maker’. Het was een tijd dat televisies nog ‘konten’ hadden en nog niet bij de eerste de beste hapering bij het grofvuil werden gezet. Sloeg je beeld op tilt? Dan moest je bij Bertus zijn. En sleepte je het logge gevaarte achter in de auto. Op naar de Van Diemenstraat. Waar Bertus achter het huis in zijn schuurtje jouw B-merk Aristona onderzocht. Een dag later had Bertus het alweer gefikst. De kosten? Valt reuze mee. Je had geluk. Ik had precies van dit type nog een onderdeel liggen. Zoals hij van alle types onderdelen had liggen.    

  Precies 2 jaar geleden was op deze website een mooi interview te lezen van Werner van der Veen. Voor ‘Helden van USV’ was hij op bezoek bij Bertus en Gerrie. Bertus had zojuist zijn gemeente-schoffel aan de wilgen gehangen. Pensioen! Misschien dat ik overdag wel weer wat activiteiten ga oppakken bij de club, zei Bertus. Maar ik wil eerst eens even kijken hoe het pensioen me bevalt.

  Woensdagmorgen vroeg ontvingen we het droevige nieuws van het plotseling overlijden van Bertus. Hij werd 68 jaar. We wensen Gerrie, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden heel veel sterkte met dit grote verlies.  

  (door Ben Schuurman)

  USV ontving een kaart van de familie

  Maandag 22 november is er van 19.00 tot 19.30 uur gelegenheid tot condoleren in Uitvaartcentrum Nieuwleusen aan de Ds. Smitslaan 14. De herinneringsdienst vindt plaats in besloten kring op dinsdag 23 november vanaf 10.30 uur. Deze is te volgen via een livestream op www.uitvaartnieuwleusen.nl/uitvaartzorgonline.