• Hubo Cremer

 • Henk-Jan Cremers wil met Hubo dicht bij de klant zijn

  Het moet niet gekker worden. Je verslaggever is dit keer te vinden in een doe-het-zelfzaak. Een plek waar je mij niet vaak zult tegenkomen. Als rechtshandiger met een paar linkerhanden heb ik daar niet veel te zoeken. Is volgens Henk-Jan Cremers echter geen enkel probleem. “Nieuwleusen kent veel mensen die de handen goed weten te gebruiken. Mensen met andere capaciteiten helpen wij graag door te zoeken naar oplossingen. Zo komen wij bij mensen aan huis en leveren we maatwerk.” Daarover later meer. Eerst even voorstellen. Henk-Jan Cremers heeft medio 2017 de Hubo (Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie) overgenomen van Roel Heide. Dat de overname pas ruim een jaar geleden heeft plaatsgevonden, wil niet zeggen dat Henk-Jan een nieuwkomer is in de bouwmarktsector en doe-het-zelfbranche. Zijn opa had vroeger een smederij en zijn vader runde een doe-het-zelfwinkel. In 2005 nam Henk-Jan de scepter over van zijn vader. Henk-Jan is dus al de derde generatie ondernemer in de familie die zich met deze materie bezighoudt. Tot voor kort dus in Zevenaar en nu in Nieuwleusen. “Waarom heb je Zevenaar achter je gelaten en ingeruild voor ons dorp?” Henk-Jan en zijn vrouw Michelle hebben daar goed over nagedacht. “Wij hadden net de crisisperiode, die in 2008 begon, achter de rug en een omzetdaling van 40% overleefd. Er had zich bovendien nóg een bouwmarkt in Zevenaar gevestigd. Zo werd het eerder overleven in plaats van iets moois op te bouwen. En ontstond het idee om iets nieuws te beginnen. Ondanks dat ik mijn hele leven in Zevenaar had gewoond, groeide de wens om eens verder te kijken. Michelle heeft in haar leven al vele verhuizingen meegemaakt en heeft zelfs nog in de USA gewoond. Van haar leerde ik dat andere mensen en andere streken leren kennen verrijkend kan zijn.”

  Michelle was werkzaam in de zorg. “Een beroep dat je overal kunt uitoefenen en geen obstakel was om van een nieuw avontuur af te zien. Dus maar eens contact met onze rayonmanager van Hubo opgenomen.” Van het ene kwam het andere. Hubo maakte Henk-Jan attent op twee vestigingen die te koop stonden. De keuze viel op Nieuwleusen.  “Na een gedegen onderzoek bleek deze vestiging veel perspectief te bieden. Ik zie mogelijkheden om te groeien, de ligging is gunstig en de klant kan voor de deur parkeren.” Vanaf het begin voelt Henk- Jan zich verbonden met de zaak en ervaart hij de contacten als positief. “Mensen hier zijn toegankelijker dan in de stad. Ze zijn laagdrempeliger en daardoor makkelijker in het contact. Met het dialect heb ik geen moeite. Mijn moeder kwam uit de omgeving van Vroomshoop. Ik heb daar familie wonen en dus al van kinds af aan hoor ik regelmatig het Saksische dialect en de tongval uit dit deel van het land. Door de goede contacten met klanten en het fijne team waarmee ik samenwerk is de overgang soepel verlopen.“

  Het doe-het-zelven zit Henk-Jan in het bloed. Maar goed ook. Sinds augustus is het gezin in Nieuwleusen gehuisvest. De eerste maanden in Nieuwleusen heeft Michelle zich op het gezin gericht en heeft ze het zoeken naar werk nog even laten rusten. Menig uurtje wordt nu besteed aan schilderen en opknappen van het nieuwe onderkomen. “Wij wilden voordat de scholen begonnen woonachtig zijn in Nieuwleusen”,  laat Henk- Jan mij weten. “Wij zijn dus zo vlug mogelijk in onze nieuwe woning gaan wonen en knappen het huis stap voor stap op. Boven is klaar en de woonkamer begint er ook op te lijken. De volgende klus wordt de keuken.” Samen met Michelle en hun drie kinderen Ilja (3), Jens (7) en oudste zoon Lars (9) hebben ze zich ingeleefd en zijn ze inmiddels een onderdeel van de Nieuwleusense gemeenschap. Het gezin voelt zich thuis. “Ach, door mijn werk en door de kinderen gaat het vanzelf.”  De twee oudsten sporten in De Spil. “Nee, ik hoor ze niet over voetbal. Maar dat kan zo veranderen. In hun klassen zitten verschillende jongens en meisjes die bij USV voetballen, dus je weet het maar nooit.” Henk-Jan voetbalde zelf tot zijn zestiende bij OBW (Ooij’s Blauw Wit). “Ik was geen hoogvlieger en vond al gauw werken belangrijker.” Zijn vrije tijd besteedt hij het liefst aan zijn gezin. Zelf heeft Henk-Jan op jonge leeftijd zijn moeder verloren en heeft ondervonden hoe belangrijk het is om te genieten van de tijd die je samen hebt. Henk- Jan schudt met zijn hoofd. “Nu ik zelf een gezin heb en een zaak run, stijgt mijn waardering voor mijn vader. Hoe hij dat heeft gerooid in zijn eentje!”

  Het verschil met die grote bouwmarkten op industrieterreinen? “Bij de Hubo vinden wij het gevoel om er voor de mensen te zijn heel belangrijk. Dat is bij die bouwmarkten ook wel het geval, maar toch anders. In onze vestiging proberen wij dát wat de klant wil voor elkaar te krijgen. We leveren maatwerk voor deuren, kasten, horren en zonnewering voor binnen en buiten. En helpen klanten ook met monteren. Je ziet dat mensen veel langer thuis blijven wonen, maar fysiek niet in staat zijn om te klussen. Bij zo’n klant kunnen we even langskomen om een beugel in de badkamer aan te brengen. Om maar een voorbeeld te noemen.”  

  Zoals eerder te lezen valt is Henk-Jan een gezinsman. Vrije tijd deelt hij graag met zijn vrouw en kinderen. Zondagopenstelling van de zaak ziet hij dan ook niet zitten. “Los van religieuze overtuigingen vind ik het heerlijk om eenmaal per week een dag te hebben waarop niets moet en samen met mijn gezin door te brengen. Bovendien zie ik het meer als een omzetverschuiving. Sommigen zullen gedwongen zijn om zeven dagen per week te werken. De omzet zal er niet door stijgen. Misschien in het begin wanneer de concurrentie wel gesloten blijft maar als iedereen mee doet verschuift alleen het koopgedrag van het publiek. In Zwolle wordt al gezegd dat het nu op zaterdag rustiger in de stad is. De koopavond verschuiven naar de zaterdagavond is misschien een betere optie.” Henk-Jan zucht. “De media en de mensen maken elkaar de kop gek.” 

  Wanneer je denkt dat Henk-Jan met zijn Hubo winkel alleen op Nieuwleusen gericht is, maak je een vergissing. Uit Punthorst, Balkbrug, Dedemsvaart, Dalfsen en ook Zwolle komen klanten naar de Hubo in Nieuwleusen. “We zitten met onze locatie aan een drukke weg. Duizenden mensen komen hier regelmatig langs. Zien de parkeerplekken en de uitstraling van de zaak. Wanneer ze iets nodig hebben, een product of dienst, is het een kleine moeite om even binnen te wippen. Het is aan ons om de mensen met een goed gevoel de deur weer uit te laten gaan. Tevreden mensen komen sneller terug. Ons maatwerk en de montageservice trekken ook mensen van buiten de regio aan.

  1819 Hubo vrachauto1

   “Het  is extra leuk om iets voor elkaar te krijgen wat een ander niet kan of wil doen. Zo vroeg USV om donkerblauwe terrasmeubelen. Waren in Nederland en België niet meer te koop. Dus heb ik mij ingezet om ze via andere kanalen vanuit Duitsland geleverd te krijgen. Dat is dan zo mooi wanneer zoiets lukt.” Henk-Jan lacht. “De basis voor een sponsorcontact was gelegd.” Onderscheiden van andere bouwmarkten is een drive die in Henk- Jan zit. Als voorbeeld noemt hij de verkoop van hengelsportartikelen, wandelschoenen, werk- en wandelsokken maar ook kwaliteitsvoeding voor huisdieren. “Die hebben ook recht op goed eten. ”Henk-Jan heeft zeker nog plannen voor de nabije toekomst. Zo vindt hij dat de zaak warmer aangekleed moet worden. Uitbreiding van maatwerk en het meer profileren van de niet-bouwmarkt gerelateerde producten zijn speerpunten. Henk-Jan glimt als hij het over zijn plannen heeft. Nieuwe uitdagingen geven hem energie.  

  Hubo sponsort naast USV meerdere verenigingen. “Ze nemen in een woongemeenschap een vooraanstaande plek in. Het bindt mensen en biedt ruimte voor vertier en beweging. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Daarnaast is het voor mij een mogelijkheid om de Hubo te presenteren.” Onlangs heeft Henk-Jan de jeugdtrainers van USV in een nieuwe jas gestoken. Sponseren heeft Henk-Jan altijd gedaan. Met de paplepel is het er ingegoten: “Van huis uit meegekregen.” Henk-Jan wijst naar een oude foto achter mij. Hierop staat zijn vader voor de winkel in Zevenaar met een voetbaljeugdteam. Op de shirtjes prijkt de naam van de formule waar binnen Henk-Jan zijn vader werkte. ‘Plusklus’. Oude herinneringen schieten Henk-Jan te binnen. “Wordt het een Minklus of een Plusklus?” schiet hem de slogan in gedachten. “De laatste jaren werd het sponsoren in Zevenaar wel minder.”  De ontwikkeling van Henk-Jan zijn favoriete voetbalclub was daar debet aan. “Ze wilden hogerop voetballen en trokken spelers van buiten de vereniging aan. Niet voor niets natuurlijk.” Zijn gezicht verstrakt. “Daar wilde ik niet aan meebetalen. Hogerop is prima, maar dan wel gewoon met je eigen spelers. Anders schep je onrust in de club. De ontwikkeling binnen het betaalde voetbal vind ik stuitend. Idiote bedragen gaan daar in rond.” 

  Henk-Jan is aangenaam verrast hoe er bij USV met sponsors wordt omgegaan. “De sfeer binnen USV is ook laagdrempelig”, viel hem op. “Mensen zijn er toegankelijk en er wordt niet gekeken naar afkomst. Dat heb ik wel anders meegemaakt!” Ook voelt Henk-Jan zich als sponsor gezien  “Fijn om te ervaren dat je niet een melkkoe bent maar dat ook sponsorbelangen worden behartigd.” Als de agenda het toelaat maakt Henk-Jan daar graag gebruik van. Contacten leggen en onderhouden spreekt hem wel aan. “Natuurlijk kan dat voordeel opleveren maar het helpt ook om onderdeel te worden van je woonomgeving.”

  De tijd is snel voorbij gegaan. Ondanks dat een bouwmarkt niet mijn favoriete winkel is heb ik mij ‘thuis’ gevoeld bij de Hubo. Het gevoel van laagdrempeligheid die Henk-Jan in zijn nieuwe woon- en werksituatie ervaart is deels ook een spiegel van hem. Het zal mij niet verbazen dat ik in de toekomst gebruik ga maken van een van de maatwerk- en montagemogelijkheden die Hubo aanbiedt. Bedankt Henk-Jan voor je openheid en gastvrijheid. 

  Interview: Werner van der Veen.