In Nieuwleusen en omgeving is De Viersprong een wereldberoemd restaurant. Bekend om zijn gezellige sfeer en kwaliteit. Ook een restaurant waar vorig jaar een wisseling van de wacht plaatsvond. Koop en Marjo Reurink-Schoemaker gingen met pensioen en droegen het stokje over aan Iris Buursema en Harrold Bril.
Natuurlijk reden genoeg om de nieuwe eigenaren en tevens sponsoren van USV eens in de schijnwerpers te zetten. Een leuke uitdaging waar ik toch enigszins tegenop zag. In gedachten plaatste ik mijzelf in de schoenen van deze jonge pioniers. Op zich moedig om op jonge leeftijd je ondernemersgeest in de praktijk te brengen. Maar als dan net na de start een corona-scenario opdoemt, waarbij je als horecaondernemers wordt verplicht de deuren te sluiten…Ga er maar aan staan.
Na vliegende start even pas op de plaats
Ik was er dan ook op voorbereid dat het gesprek anders qua sfeer zou gaan verlopen dan ik over het algemeen gewend ben. Achteraf bleken mijn zorgen ongegrond. Natuurlijk hadden Iris en Harrold het zich anders voorgesteld. Zeker na de succesvolle start die ze met Grand Café De Viersprong maakten, wilden ze ‘gas’ geven. Maar eerst in het voorjaar en nu ook weer in het najaar moesten de deuren op slot. Ondanks alle mogelijke moeite die ze genomen hadden om mensen op veilige afstand van elkaar te laten genieten van de geserveerde lekkernijen. Het vertrouwen is niet geknakt. Hun eerste zorg was het personeel. Iris en Harrold voelen zich opgelucht dat ‘hun’ mensen tijdelijk bij andere werkgevers onderdak hebben gevonden. “Zo blij mee!” Het gezicht van Iris straalt wanneer ze die woorden uitspreekt. “Ja, binnen een vrij korte tijd hadden we een (h)echt team om ons heen. Jonge mensen die van aanpakken weten en oplossingsgericht werken.” De kinderziektes die er altijd zijn wanneer je met iets nieuws begint losten zich snel op. “Zo fijn dan dat deze kanjers niet thuiszitten maar elders werkervaring opdoen. Ondanks dat de horeca stil ligt blijven ze bezig en dat is voor iedereen goed”, vult Harrold aan. “Als het mogelijk is ondernemen ze nog steeds dingen met elkaar. Samen hardlopen bijvoorbeeld. Zo blijf je in contact!”
Buitenlandse ervaringen
Het ijs is gebroken. Gelukkig zijn Iris en Harrold echte ondernemers die denken in mogelijkheden en oplossingen. Wat dat betreft lijkt het horeca DNA bij hun in het bloed te zitten. Iris schudt lachend van ‘nee’. In 2018 is bij mij pas het idee ontstaan. Tot die tijd wist ze nog niet welke kant ze precies op wilde met haar leven. Als ik naar haar opleidingen vraag komt de keus toch niet echt uit de lucht vallen. Iris heeft Facilitair Management richting Hospitality gestudeerd in Groningen. De plek waar Iris stage liep zal velen van ons jaloers maken. Een jaar bij twee resorts op Mauritius lijkt mij goed vol te houden. Iris ontkent dat ook niet. Natuurlijk moest er gewerkt worden. Ze werd met diverse werkzaamheden geconfronteerd die met het besturen en ondersteunen van de primaire taken van de resorts te maken hebben. Het aansturen van de schoonmaakdienst en baliemedewerkers zijn voorbeelden uit haar takenpakket tijdens de stage. Er werd echter niet alleen gewerkt. In haar vrije tijd heeft Iris het eiland afgestruind. Ondanks dat het eiland niet veel groter is dan de provincie Utrecht, heeft Iris nog lang niet alles gezien en ervaren. De flora en fauna zijn indrukwekkend mooi. Daarnaast is de bevolking heel divers en gastvrij. Door de diverse invloeden van allerlei religies zijn er veel tempels te bewonderen. Iris heeft genoten van diverse uitnodigingen van mensen op het eiland om aanwezig te zijn bij familiefeesten. Soms religieus getint. Het maakte niet uit dat Iris een andere achtergrond had. Na de stage is Iris doorgereisd naar China. Die cultuur heeft altijd indruk op haar gemaakt en nu wilde ze het weleens aan den lijve meemaken. Ook dit was een ervaring om nooit te vergeten. Na haar thuiskomst in Nederland heeft Iris eerst haar studie succesvol afgerond. Waarna ze met haar vriend nog naar Zuid-Amerika is geweest. Na terugkomst van die trip in 2018 kwam al snel de kans om De Viersprong over te nemen op haar pad. Geen tijd meer voor reizen. Nadat het idee was ingedaald braken er nieuwe fases aan. Een zakenpartner zoeken, samen plannen maken en die plannen verwezenlijken. Een hele uitdaging waar veel energie en tijd in ging zitten.
Al jaren werkzaam in de horeca
Harrold veranderde na de middelbare school ook van taalgebied. Hij zocht het echter niet zover weg als Iris. Hij bleef zelfs binnen de landsgrenzen. Harrold verhuisde naar Leeuwarden om aan de Stenden Hogeschool de opleiding Leisure & Events Management te volgen. In gewoon Nederlands ook wel Vrijetijdsmanagement genoemd. Harrold heeft de opleiding nog niet afgerond. Nadat hij het theoretisch gedeelte had afgesloten is hij weer in Nieuwleusen gaan wonen. De binding met Nieuwleusen werd mede in stand gehouden door werkzaamheden in de horeca. Harrold is al vanaf zijn veertiende actief in deze branche. Reden om elk weekend sowieso van Leeuwarden naar Nieuwleusen te reizen. Die keuze van Harrold was niet vanzelfsprekend. Aan de ene kant zat het werken in de horeca in het bloed, maar ook Leeuwarden was een mooie en gezellige plaats om te wonen en uit te gaan. Op mijn vraag of hij de opleiding nog gaat afronden knikt hij overtuigend ‘ja’. “Dat is wel de bedoeling. Dat staat toch goed op je cv?” De Viersprong en de pandemie zorgen voor vertraging. Studeren moet nu in verband met de politieke besluiten vanuit huis gedaan worden. En ook daardoor is de Hogeschool moeilijk bereikbaar.
De Deel ideale locatie om nieuwbouw te overbruggen
Met zijn jarenlange ervaring in de horeca is het niet vreemd dat Harrold zich richt op de bediening terwijl Iris zich richt op de organisatie. “Meer achter de schermen. Daar valt ook genoeg te doen.” Om de gasten het naar de zin te maken, is de aanwezigheid van een goede chef-kok essentieel. Die is gevonden in de persoon van Arjen Vonder. “Arjen is een klasse kok met veel ervaring. Hij kookte onder meer bij het Roode Hert in Dalfsen.” Vanaf het begin liep het restaurant als een tierelier. Ook nadat de eerste verplichte sluiting was opgeheven, en er weer onder strikte voorwaarden gasten ontvangen mochten worden, liep de zaak goed. Wel was het schuiven met tafels om aan de voorwaarden te voldoen. Het café werd gesloten en zo werd er een ambiance gecreëerd waarin op een veilige manier, gezellig gegeten en gedronken kon worden. Het pand op de markante kruising in het dorp stond echter ook nog een grondige verbouwing te wachten. Hiervoor diende het restaurant tijdelijk op een andere locatie ondergebracht te worden. Best een hele klus om een geschikte locatie op een juiste plek te vinden. Daar zijn Iris en Harrold goed in geslaagd. De Deel, ook een bekend horecabedrijf in Nieuwleusen, en De Viersprong vonden elkaar. De Deel gaat tijdelijk De Viersprong heten. Deze constructie waarborgt de opzet van beide partijen. Het complete aanbod van Grand Café De Viersprong en dat van Partycentrum De Deel zijn tijdelijk samen ondergebracht aan het adres Den Hulst 180. De tweede verplichte sluiting gooit behoorlijk roet in het eten. Dat klinkt misschien grappig wanneer je het over een restaurant hebt, maar dat is het beslist niet. Plannen om bijvoorbeeld grootschalige evenementen te organiseren kunnen (tijdelijk?) de koelkast in.
Blijven verrassen
Eind oktober is gestart met de realisatie van het appartementencomplex en een vernieuwd onderkomen voor het horecagedeelte. In de eerste weken werd er voornamelijk gesloopt. Vanwege problemen met de constructie van het pand waren ze genoodzaakt tot herbouw van het geheel. Wat gaat er veranderen? “De naam De Viersprong en de slogan Puur & zonder Fratsen blijft bestaan. Het café verdwijnt en verder is het de bedoeling dat de ruimtes groter worden en moderner. Het zalencentrum wordt ook vernieuwd en blijft gelegenheid bieden voor bijeenkomsten, feesten en partijen. De menukaart is niet statisch. Er zullen regelmatig wijzigingen op aangebracht worden. Dat is ook leuk om te ervaren”, zeggen Iris en Harrold. Hun ervaring is dat de gasten best een brede smaak hebben. “Je hoort nog weleens dat de Nieuwleusenaar behoudend is en er een ‘gemiddelde smaak’ op nahoudt. Dat herkennen wij niet. We zetten regelmatig nieuwe gerechten op ons menu die gretig aftrek vinden. Dat stimuleert ons op onze beurt de menukaart regelmatig aan te passen. Dat is leuk voor ons, voor onze keuken maar vooral voor onze vaste gasten. Veel mensen vinden het toch prettig om verrast te worden. Anders dan bij voorbaat al te weten wat ze gaan eten.”
Meegaan met de tijd met respect voor de historie
Door het verdwijnen van het café en een andere indeling ontstaat er meer ruimte, waardoor het restaurant aan meer gasten plaats kan bieden. Met een open keuken. Zichtbaar dus vanuit het eetgedeelte. Iris en Harrold praten enthousiast over de nieuwbouw zonder de historie uit het oog te verliezen. “Sinds 1887 heeft De Viersprong al een horecafunctie. Het pand is tot 1920 enkele malen overgegaan in andere handen. In 1920 nam de familie Schoemaker het pand over. Marjo was de laatste telg uit de familie Schoemaker die het bedrijf runde. Samen met haar man Koop Reurink zwaaiden ze van 1982 tot 2019 de scepter in dit pand. De veranderingen die nu plaatsvinden zien Iris en Harrold als een logisch gevolg en passend in het beeld van meegaan met de tijd. Juist daarom heeft De Viersprong het al zolang volgehouden. Bovendien vinden beiden het belangrijk om iets van zichzelf neer te zetten. Met alle waardering voor hun voorgangers, maar het kopiëren van een succesformule van anderen werkt op den duur averechts. Mensen hebben dan meer de neiging om te vergelijken terwijl iets nieuws meer onbevangen tegemoet wordt getreden. “En wat is er leuker dan iets vanuit jezelf neer te zetten?” Iris en Harrold zijn twee generaties jonger dan hun voorgangers. Dat zorgt automatisch voor verandering. Daarvan zijn Iris en Harrold zich bewust. Soms merken ze dat de ouderen wat moeten wennen aan de leeftijd van de uitbaters. Dat is juist zo boeiend om te ervaren. Acceptatie is belangrijk. Iedere generatie is uniek.
Geen concessies aan kwaliteit
Iris en Harrold houden er in hun achterhoofd serieus rekening mee dat de sluitingsmaatregelen half december nog niet van de baan zijn en verlengd worden. Een gedachte waar geen horecamens gelukkig van wordt en liever niet aan denkt. December is immers voor veel horecagelegenheden een topmaand. “Hoe vangen jullie dit dan op?” Ook nu laten Iris en Harrold blijken echte ondernemers te zijn. “Wij willen geen concessies doen aan onze kwaliteit. Ook speelt het kostenplaatje een rol. Redenen waarom we afzien van maaltijden bezorgen aan huis. De kwaliteit is toch anders dan wanneer je het op een bord geserveerd krijgt. We hebben erover nagedacht hoe we dat met de kerst kunnen gaan doen, als onze deuren gesloten blijven.” Enthousiast vertellen Iris en Harrold hun plannen. “We willen de mensen tegemoetkomen om een lekkere kerstmaaltijd bezorgd te krijgen. Waarbij de insteek is dat de mensen thuis ons voorbereidend werk afronden. We willen drie menu’s samenstellen waarbij per gang keuzes gemaakt kunnen worden. Wij bereiden de gerechten helemaal voor waarna achter het eigen fornuis alleen nog de afronding moet gebeuren. Natuurlijk kunnen we ook de wijn en speciale biertjes verzorgen. Met behulp van filmpjes op internet ondersteunen we het thuisfront voor de finishing touch aan het menu, hoe de borden opgemaakt kunnen worden en geven we meer tips.
Veel succes nu en straks op de vernieuwde locatie!
De tijd is omgevlogen en Iris en Harrold moeten alweer naar een volgende afspraak. Ondanks de sluiting valt er veel te doen en te regelen. Houd grandcafedeviersprong.nl in de gaten. Zo gauw de poorten weer open mogen zal dat op deze site zichtbaar zijn. Ook worden hier alle acties en activiteiten vermeld.
(door Werner van der Veen)