• Bakkerij Timmer

 • Voor de meeste Nieuwleusenaren is Bakkerij Timmer een begrip. Het pand Den Hulst 58 is opvallend geposteerd. Vanaf de winkel kijk je zowat de Backxlaan in. Wanneer je Nieuwleusen aan de noordkant binnenkomt of verlaat springt Bakkerij Timmer in het oog. “Dat is niet altijd zo geweest”, merkt Ronald op. Na even gezocht te hebben op zijn mobiele telefoon laat hij mij 3 foto’s van het pand zien. Een zwart/wit foto van het pand toen het nog geen bakkerij was, de oude bakkerij en de bakkerij na de laatste verbouwing in het voorjaar van 2015. “Na die verbouwing wisten ook mensen op doorreis ons beter te vinden.” De parkeerplaats naast de bakkerij maakt het bezoekers ook makkelijker om de bakkerij te bezoeken. “Wanneer je eenmaal de weg gevonden hebt is een vervolgbezoek haast onvermijdelijk.” Willem moet lachen om mijn opmerking. “Jij zegt het”, reageert hij bescheiden. “Natuurlijk is het onze insteek om hoogwaardige kwaliteit te leveren. Wij maken gebruik van kwalitatief goede natuurproducten. Dat geldt zowel voor banket als voor het brood.” Ronald beaamt het. “Als bakkerij moeten we ons onderscheiden van de gemiddelde supermarkt. Dat kan door verschil te maken in je aanbod en in de kwaliteit.” De winkel van Bakkerij Timmer beschikt over een ‘gezonde hoek’. Een deel van de winkel dat ruimte biedt aan natuurproducten en diverse broodsoorten met gezonde toevoegingen. Als voorbeeld wordt desembrood genoemd. “De consument vraagt steeds meer naar eerlijke producten. Gedwongen door allergische reacties of door een bewustere kijk op gezond voedsel doet die vraag toenemen.”

  Het is duidelijk dat de tijd van alleen maar witbrood en bruinbrood en een paar varianten daarop, allang voorbij is. De tijd dat mensen alleen naar een bakkerij gaan om hun dagelijkse voorraad brood te kopen of voor een feestelijke gelegenheid banket aan te schaffen is ook een verouderd beeld. Natuurlijk gebeurt dat nu ook nog wel alleen de leefstijl is de laatste jaren enorm veranderd. Tegenwoordig zijn er zoveel mensen onderweg die tussendoor graag een vers en belegd broodje willen eten en een kop koffie willen drinken. In de bakkerij is ruimte gecreëerd waar klanten rustig kunnen genieten van een door hen gekozen broodje of ander lekkernij. Belegde broodjes zijn slechts een greep uit het uitgebreide assortiment. Krentenbollen, diverse soorten croissantjes, saucijzenbroodjes zijn slechts een beperkte weergave van dat wat er in de winkel aangeboden wordt. “En dan heb je het helemaal nog niet over de diverse soorten gebak en lekkere koeken die wij maken.” Een terechte opmerking van Ronald. Wanneer je de winkel binnenstapt lachen de diverse soorten taarten, gebakjes en koeken je toe. Ronald vindt het tijd worden om ook zijn specialiteit onder de aandacht te brengen. En gelijk heeft hij. Want wie kent ze niet, de specialiteit van Bakkerij Timmer: ‘de Hulsterrolletjes’ of al die andere heerlijke koeken, gebakjes, vlaaien en taarten.

  Ronald houdt zich hoofdzakelijk bezig met banket en tegenwoordig ook steeds meer met chocola. Met veel plezier begint hij elke dag om vijf uur aan zijn taak. Willem heeft er dan al een paar uur op zitten. Dat kinderen van een bakker het ‘vak’ in zullen rollen lijkt voor de hand te liggen maar schijn bedriegt. Een hier nog niet genoemde broer van Willem en Ronald voelde niets voor een binnenbaan. ‘Niels wilde liever in de buitenlucht werken.” Toeval? Ik weet het niet maar dat Niels ‘Timmer’man werd is wel een leuke toevalligheid. Ook Ronald was er in eerste instantie niet van overtuigd dat hij in de voetsporen van vader Wim en broer Willem zou stappen. Ronald heeft vele opleidingen gevolgd van Elektro tot ICT maar voelde zich in geen enkele opleiding gelukkig. Uiteindelijk heeft Ronald de detailhandelsschool gedaan en deze wel afgerond. De keus voor deze opleiding werd mede ingegeven door zijn baantje in die tijd bij de C1000 in Nieuwleusen. De andere opleidingen hield hij meestal na een paar maanden al voor gezien. Toen Ronald van school kwam was er plek in het verkooppunt in Dalfsen van de bakkerij. Bakkerij Timmer had naast de winkel in Nieuwleusen en het verkooppunt in Dalfsen ook in Hasselt een verkooppunt. Met gemengde gevoelens denkt Ronald aan die tijd terug. In de zomer was het zo druk dat er extra personeel ingezet moest worden, maar in de winter verveelde hij zich enorm. “Ik was blij wanneer de deur openging en er een klant binnenstapte. Had ik even wat te doen”, zucht Ronald. De drukte in de zomer en de rust in de winter zorgde ervoor dat het bedrijfsresultaat in balans was. Het hield echter niet over en Ronald was er beslist niet rouwig om dat de zaak in Dalfsen werd gesloten. Het toeval wilde dat er in Nieuwleusen een vacature ontstond in de broodbakkerij.

  Ondanks dat de scholing van Ronald niet aansloot besloot hij toch het aanbod van zijn vader aan te nemen. Een keus waar Ronald tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft. Onder begeleiding en toeziend oog van vader Wim en broer Willem maakte Ronald zich het vak eigen. Eerst leren brood bakken en daarna de scholing in gebak etc. “Ik zie mij nog apetrots op een foto staan met mijn eerste bruidstaart.” Ronald straalt wanneer hij er aan terugdenkt. “Ook al zal ik nu niet meer tevreden zijn over zo’n resultaat…het voelde zo goed.” De weg van Ronald doet bij mij de gedachte opkomen hoe krom ons schoolsysteem eigenlijk is. Kinderen worden in systemen gedrukt waarin ze zaken moeten leren waar totaal geen interesse voor is of aanleg. Hierdoor raken kinderen gedesoriënteerd en kunnen hun contact verliezen met datgene waar hun interesse en kwaliteiten wel liggen. Ronald en Willem herkennen zich er wel in. “Jammer dat scholing niet meer gericht is op het volgen van kinderen in plaats van het van bovenaf opleggen”, is onze voorlopige conclusie. Willem herkent zich voor een klein deel in de weg die Ronald is gegaan. Willem wist van jongs af aan echter al dat hij in de voetsporen van zijn vader zou stappen. Als 5-jarige staat hij al op de foto met een bakkersmuts op en een eigen gebakken brood in zijn handen. Het was dan ook logisch dat Willem naar de bakkersschool in Wageningen zou gaan. Welgeteld een jaar volgehouden. “Als jochie van een jaar of 16, 17….elke dag 12 uur onderweg en op school.” Willem schudt zijn hoofd. “Niet vol te houden! Ik besloot na overleg met mijn ouders om te gaan werken. Een dag in de week naar school en de rest op de werkvloer. Diverse werkplekken gehad en dus ook ervaringen opgedaan om uiteindelijk bij mijn vader aan het werk te gaan.”

  Zowel Willem als Ronald hebben al regelmatig laten blijken dat hun vader Wim een bron van inspiratie is geweest in de beroepskeuze van beide broers. Hoog tijd om eens in de geschiedenis van de bakkerij te duiken. Wim en Gerrie namen in 1989 de bakkerij over van Jaap en Geesje Bijker. Voor die tijd was Wim werkzaam geweest bij bakkerijen in Barneveld en bij Tietema in Biddinghuizen. De roots van Wim liggen in Hierden. Een dorp dat mede bekend is om de naam Timmer. Denk maar aan het schaatsen en de voetbal. Ronald moet lachen wanneer ik dit benoem. “Henk is een neef van ons!” Willem en Niels zijn echter geboren in Barneveld en Ronald in Biddinghuizen. “Onze vader heeft altijd hard moeten werken. Bakkerij Timmer is nu gesetteld. Daar heeft onze vader veel energie ingestopt. Aan ons de taak om het te onderhouden en verder te ontwikkelen. Wim moest het echter vanaf de grond opbouwen. Wij waren nieuw in Nieuwleusen en mijn vader heeft veel tijd besteed om de mensen te leren kennen en om het bedrijf te promoten. Dat heeft hij met verve gedaan”, klinkt het bewonderend. Wim is nu 67 jaar en heeft zich uit de bakkerij teruggetrokken. Dat koste Wim in het begin best moeite maar hij kan nu binnenlopen zonder de kriebels te hebben om zich inhoudelijk met het bedrijf te bemoeien. Gerrie maakt nog steeds haar uren in de winkel.

  De laatste verbouwing in 2015 heeft de bakkerij niet alleen meer ruimte gegeven en een meer opvallende en moderne uitstraling, ook de diensten werden uitgebreid. Naast de eerder genoemde gelegenheid om even een belegd- c.q. hartig broodje of een gebakje te eten is de service ook verder uitgebreid. “Wij verzorgen ook vers belegde broodjes op bestelling en bezorgen indien de klant dat wenst alle soorten bestellingen.” Ook beschikt Bakkerij Timmer over een webshop waar mensen hun bestelling kunnen plaatsen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden op banket- en broodgebied wordt u uitgenodigd om eens een kijkje te nemen op de site: https://www.bakkerijtimmer.nl/index.php/shop. Voor vragen kan men ook altijd in de winkel terecht. Wanneer je in Zuid woont en de afstand naar de winkel bezwaarlijk vindt, kun je voor brood van Bakkerij Timmer ook terecht bij Plus Bakker supermarkt. Wim Timmer heeft een mooi bedrijf aan zijn zonen overgedragen. Het zelfstandig ondernemen vraagt veel en volledige medewerking van de gezinnen. Willem en Ronald waren het gewend dat Wim lange dagen maakte en vaak ook overdag moest slapen. De partners van de broers staan echter voor de volle honderd procent achter hun mannen. Willem woont samen met Henriëtte Dijsselhof bij het bedrijf. Henriëtte werkt in de winkel en helpt bij het verzorgen en afhandelen van bestellingen. Willem en Henriëtte hebben een zoon van 12 jaar oud en een dochter van 9 jaar. Jorn en Elim zijn de namen. Ronald is getrouwd met Maxine Pieters. Hun dochter Feera is 1½ jaar oud. Ronald en zijn gezin wonen in de nieuwbouw van Nieuwleusen. Beide broers staan niet afwijzend tegen het idee dat hun kinderen later ook in hun voetsporen zullen treden. “Voorwaarde is wel dat het hun eigen keuze is. Wij zullen ze beslist niet pushen. Laat ze hun eigen keuzes maar maken. We zien dan wel wat daaruit voortkomt!” Gerrie, Willem, Henriëtte en Ronald worden geholpen door collega-medewerkers. Janneke, Danny en Thom werken in de broodbakkerij of banketbakkerij terwijl Sofie, Marloes en Hilda meewerken in de winkel. Ronald en Willem zijn erg blij met hun medewerkers. Veel van de werkzaamheden kunnen aan ze toevertrouwd worden. Dat betekent niet dat Willem en Ronald samen op vakantie kunnen. “De dagelijkse werkzaamheden kunnen we hen best toevertrouwen alleen moet er iemand aanwezig zijn die eindverantwoordelijkheid draagt. En beslissingen mag nemen wanneer er zich bijzonderheden voor doen. Storingen en andere calamiteiten moeten direct opgelost worden omdat de productie niet mag stagneren.”  Jan en Wessel Huzen wisten het gezin van Wim Timmer enthousiast te maken voor USV. Willem heeft zeven jaar de clubkleuren van USV verdedigd. Het werk weerhield Willem er van om langer door te gaan. Ronald voetbalt nog steeds. Hij begon bij de F’jes waar hij zich nog een kampioenschap van kan herinneren (F2). Op een gegeven moment is Ronald overgestapt naar onze buren. Niet dat hij uitgekeken was bij USV maar al zijn vrienden voetbalden bij SV. Een logische stap maar toen Ronald in de knoop kwam te zitten met werk en voetballen op zaterdag was het geen moeilijke keuze om weer voor USV te kiezen. Zondag 2 is het team waarin Ronald zich nu voetballend in uitleeft. Ronald en Willem denken dat het een goede zaak zal zijn wanneer de beide voetbalclubs de jeugdafdeling samen doen. “Volgens ons kun je dan het niveau opkrikken en hoger met je eerste en misschien wel tweede teams spelen. Wanneer de overstap gemaakt moet worden naar de senioren kunnen de spelers hun keuze maken of ze op zaterdag of op zondag willen ballen.” Willem en Ronald voelen zich naast het voetballen als sponsor ook nauw betrokken bij onze club. Met twee borden zijn ze prominent aanwezig. Een bord bij het hoofdveld en een bord in het Henk Wink Court maken bezoekers attent op hun bakkerij. Ook prijkt hun naam op shirtjes, stellen ze prijzen beschikbaar bij verlotingen, stellen ze een wedstrijdbal beschikbaar en leveren ze tegen een schappelijke prijs de supportersvereniging oliebollen voor de jaarlijkse actie…………….hier wordt uw verslaggever even stil van, maar tegelijkertijd ook blij dat USV de sponsoren graag in de spotlights zet. Het blijkt ook nu weer hoe onopvallend de inzet van sponsoren is. Natuurlijk heb ik de borden wel gezien, weet ik van de oliebollenactie maar wanneer alle bijdragen genoemd worden kijk ik daar toch wel even van op.  Willem komt niet veel meer bij USV. Ronald daarentegen wel. Natuurlijk als voetballer en de daaraan gekoppelde ‘verplichtingen’. Ronald vindt de sponsorbijeenkomsten ook meer dan de moeite waard om te bezoeken. “Al was het alleen om de gezelligheid en om contacten te maken.” De jaarlijkse sponsoravond probeert Ronald ook altijd wel te bezoeken. Voor Willem ligt dat anders. “Ik ga daar bewust niet naar toe”, lacht hij. “Ik weet precies hoe dat gaat! Eén pilsje kan wel. Zo laat pas? Oh, ik kan nog wel een pilsje nemen en dan wordt er een pilsje in je hand gedrukt en wordt het later en later en om een uur of twee mag ik weer gaan werken.” Willem schudt zijn hoofd. “Daar begin ik niet meer aan.”

  De tijd vliegt om en het moment is gekomen om te gaan afronden. Zoals gebruikelijk is mijn slotvraag of er nog zaken zijn die genoemd mogen worden maar nog niet besproken zijn. “Zeker het lijkt nu net alsof wij hier beiden de scepter zwaaien maar dat is niet waar. Gerrie en Henriëtte zijn mede-eigenaressen en dragen dan ook een belangrijk steentje bij binnen het reilen en zeilen van de bakkerij.” Ter afsluiting wil ik weten of er nog plannen zijn en wanneer er weer verbouwd gaat worden. Willem kijkt mij lachend aan. “Plannen zijn er altijd. Alleen niet altijd uitvoerbaar. Wij zien wel. Daar waar zich mogelijkheden voordoen zullen wij beslist stappen ondernemen maar nu speelt er niets concreets.” Ronald vult Willem aan “Verbouwen? Voorlopig even niet. De praktijk geeft aan dat de koelvitrine in de winkel ongeveer tien jaar meegaat. Vaak wordt de vervanging van de koelvitrine ook aangegrepen om de winkel een ander aangezicht te geven.” Willem wordt geroepen. Zijn volgende afspraak staat te wachten. Tijd om afscheid te nemen.

  Willem en Ronald, hartelijk bedankt voor het boeiende gesprek en de interessante rondleiding door de bakkerij.

  Interview: Werner van der Veen