• 4 tegen 4 bij USV : Pap ik moet plassen!

 • Medio april, sportpark Hulsterlanden. Uitgerekend op het moment dat Hibernians grote druk zet op de defensie van Glasgow Rangers, heeft de hoogblonde krullenbol van de Schotse topclub grote druk op zijn blaas: Pap, ik moet plassen! Aangezien de dichtstbijzijnde wc 150 meter verderop is, wordt het hekwerk achter het doeltje met een fraaie boog bewaterd. Een fietser op het aangrenzende fietspad houdt het nog net droog. Tegelijkertijd wordt op het naastgelegen veldje het spel stilgelegd. Ook hier nattigheid. Dikke tranen zelfs. Een speler van het bezoekende Aston Villa kreeg de bal tegen zijn hoofd. De spelers van gastheer Celtic staan er wat beteuterd omheen. 

  Aantal meer dan verdubbeld

  Het 4 tegen 4 (of als dat een keertje zo uitkomt 5 tegen 5) voetbal wordt gespeeld door kinderen van pakweg een jaar of 5/6/7. Nog niet toe aan het wat grotere werk, maar al wel de Kabouters ontgroeid. Opvallend: het aantal voetballers in de 4 tegen 4 categorie is bij USV in korte tijd meer dan verdubbeld. De tactiek is geen hogere wiskunde. Meestal wordt er gespeeld in een ‘spekkie-systeem’. Eentje achterin, eentje wat meer naar voren en twee aan de zijkanten. Een ruitvorm, dat is het basisidee. Voetballen leer je door te voetballen. Bij vier tegen vier hebben alle spelers een grote kans op een volwaardige rol in het spel. Het is overzichtelijk en iedereen komt veel aan de bal. Tegelijkertijd werken de trainers ook aan de basisvaardigheden. Zoals het plaatsen, stoppen en dribbelen van en met de bal. 

  Uitslagen onbelangrijk

  Bij USV zijn meerdere trainers en leiders bezig met deze nog prille voetballers (m/v). Op zaterdagmorgen zijn er wedstrijden van 12,5 minuut tegen teams van sv Nieuwleusen, FC Dalfsen, Lemele, en FC Ommen. De clubs zijn beurtelings gastheer en alle teams hebben namen van grote clubs uit een Europees land. Zo zijn de teams van USV gelinkt aan namen van clubs uit Schotland. Er wordt gespeeld zonder keeper en uitslagen zijn onbelangrijk. Die worden dan ook niet bijgehouden. 

  Op sportpark Hulsterlanden liggen de 4 tegen 4 veldjes achter het hoofdveld. Net als op de grote velden staan de lijnen er keurig op. Ook de voetballers van USV lopen er strak bij. Na aanmelding krijgen ze een compleet clubtenue. De 4 tegen 4 wedstrijden bij USV beginnen op zaterdagmorgen op het vaste aanvangstijdstip van 11.00 uur. Op woensdagavond wordt er getraind van 18.15 tot 19.15 uur. 

  Het 4 tegen 4 kader van USV

  Trainers USV 4 tegen 4 spelers: Myra en Remko Omlo, Marit en Richard Boverhof, Serdar Karamanoglu.

  Leiders USV 4 tegen 4 teams: Rick Timmerman, Alexander Klein, Rudger Jan Vogelzang, Owen Ganzeboer, Rik Sterken en Wessel Huzen, die als peetvader van deze leeftijdsgroep bovendien waakt over het totaalplaatje. 

  Een talent in huis dat staat te trappelen om te gaan voetballen? Kom gewoon langs op een trainingsavond en proef de sfeer van het 4 tegen 4 bij USV.

  Schots onderonsje tussen de Rangers en de 'Hibs'.